Ziya GÜNDÜZ

Tarih: 06.06.2018 11:22

Hayata Dair, Hayati Sorumluluklarımız

Facebook Twitter Linked-in

Rasulullah (s.a.s.)´ın hayatı bütün insanlığa örnek bir hayattır. Rasulullah (s.a.s.),  insanlığa sosyolojik, psikolojik ve ekonomi gibi konularda birçok mesaj vermiştir. Rasulullah´ın hayatı vahiy ile bütünleşmiş, insanlığa örnek bir modeldir.

Allah (c.c.) Kur´ân-ı Kerim´de şöyle buyurmaktadır:

?Andolsun, sizin için, Allah´ı ve âhiret gününü umanlar ve Allah´ı çokça zikredenler için Allah´ın Rasûlü´nde güzel bir örnek vardır.? (Ahzab,  33 / 21)

Eğer yeryüzünde hayatımızla ilgili bütün meselelerde Rasulullah (s.a.s.)´ı örnek alırsak mutlaka doğru olanı yapmış oluruz.  Bu doğruluk neticesinde dünya ve ahirette huzura erenlerden oluruz.

Toplumsal konuları ilgilendiren: Kadınlar, yaşlılar, işçiler, işverenler, hayvanların durumu vs. gibi konularda Allah Rasulü (s.a.s.)´in tavsiyelerine bakmamız gerekiyor.  

Bu minvalde Rasulullah (s.a.s.), kadınlara nasıl davranıyordu?

Günümüzde ihmal edilen sünnetlerden birisi de Rasulullah´ın kadınlara davranışıdır. Eşlerimize, annelerimize, kız kardeşlerimize, kızlarımıza davranışımız Rasulullah (s.a.s.)´ın davranışı gibi olmalıdır.  Çünkü O (s.a.s.), bizim hayat örnek ve önderimizdir.

Rasulullah, kadınlara nasıl davranmayı tavsiye etti? Sorusunun cevabı:

Rasulullah (s.a.s.), kadınların hakları hakkında şöyle buyurmaktadır:

?Yediğiniz zaman ona da yedirmen, elbise aldığın zaman ona da almandır. (Sakın) yüzüne vurma, (onu) kötüleme, evin dışında (onu) terk etme! ?(Ebû Davud, Nikâh,  B. 40-41, Hds. 2142)

Kadınlarla ilgili temel ölçü budur.  

Günümüzde çokça konuşulan ve tartışılan bir konu da, işveren ve işçi haklarıyla ilgilidir.  İşveren ve işçi hakları hakkında da Rasulullah (s.a.s.), İslâm Ümmeti´ne tavsiyelerde bulunmuştur. Yine günümüzde çokça ihmal edilen Sünnetlerden birisi de Rasulullah´ın işçiler hakkında söylemiş olduğu tavsiyelerdir.

Rasulullah (s.a.s.), işçiler hakkında şöyle buyurmaktadır:

?İşçiye ücretini, teri kurumadan veriniz.? (Sünen-i İbn  Mâce, B.4, Hds. 2443)

Bu nasihatler ışığında görüyoruz ki Rasulullah (s.a.s.) emeğe, büyük önem vermiştir.  

Bu iki örneğin dışında,  Rasulullah (s.a.s.)´ın yaşlılara yaklaşımı ve başka konuları da dosya konumuzda bulacaksınız.

Müslüman bir şahsiyetin sosyal hayatta yaşaması gerekli olan, fakat kendisine unutturulan hakikatleri hatırlatmak, ertelenmez görevlerimizden olduğunun şuurundayız?

Allah (c.c.) şöyle buyurdu:

?Sen ögüt verip hatırlat. Çünkü gerçekten ögütle hatırlatma, mü´minlere yarar sağlar? (Zariyat, 51/55)

Vessselam?

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —