Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Zimbabwe´de neler oluyor?

Deniz Gökçe - 09.11.2017

Zimbabwe´de neler oluyor?

Afrika´da Zimbabwe´nin Başkanı Robert Mugabe 93 yaşına geldi ve sık sık ?ayakta uyuyakaldığı için? de, kendisi yerine 41yaş küçük olan genç karısı Grace Mugabe´yi (ikinci eşidir ve hiçbir siyasi özelliği yok) kısa süre önce başkan yapmaya kalkışınca, başı belaya girdi. Önce biraz tarihe bakalım, sonra da Mugabe´nin sonunu tartışalım.

Zimbabwe Güney Afrika´nın kuzeyinde bir ülke. UK, yani ?United Kingdom?, 1923 yılında Güney Rhodesya denilen ülkeyi işgalci ?British South Africa Company? denen kurumdan devir almıştı. 1965 yılında ise ülke bağımsızlığını ilan etti. UK durumu kabul etmedi ama siyahi Afrikalılara daha komple seçim ve oy hakları verilmesini gündeme getirdi. Gerilla çabaları sonucu, 1979 yılında serbest seçime yol açıldı, 1980 yılında da ülkenin ilk başbakanı ?siyahi? Robert Mugabe işbaşına geldi. Mugabe 38 yıl işbaşında kalan ?gaddar? bir diktatör oldu. Bağımsızlıktan sonra tüm rejimi avucuna aldı, her şeyi o yönetti. 1997 yılından sonra toprakları şahıslara dağıtma girişimini başlattı, bu da çiftçi beyazların ülke dışına çıkmasına neden oldu. Beyaz çiftçiler gidince de ülke ekonomisi tamamen çöktü. Bu arada enflasyon yüzde milyon düzeyine çıkmıştı. 700 bin kadar muhalif kişinin evleri yakıldı ve yıkıldı ve şirketleri de kapatıldı. 2007´de ekonomik çöküş ortaya çıktı. 2008´de yapılan genel seçimlerde muhalefet partileri çoğunluğu kazanamadılar ama oldukça yüksek oy aldılar. Tabii muhalefet partileri ve onlara oy verenlerin başı belaya girdi. Dev boyuttaki enflasyon ancak 2010´da engellenebildi. Mugabe Başkan kaldı! Ama muhalefet lideri Morgan Tsvangirai en çok oyu almıştı, fakat gene de çoğunluk olamamıştı. Sonunda Mugabe cumhurbaşkanı olurken, Morgan da başbakan oldu. Mugabe diğer taraftan ?Kuzey Kore? tarafından eğitilen bir de özel kuvvet kurdurdu. Bu kuvvet sonunda azıttı, yüzlerce kadın iğfal edildiği gibi, yüzlerce çiftliğe ve şirkete de el kondu. Ülkeyi 40 yıl yönetmiş olan Mugabe, bugün hiçbir şeyi yönetemiyor.

Bugün ülkenin ekonomisine bakarsak, ülkenin GSYİH sayısı, satın alma gücü paritesi ile 28.3 milyar dolar. Resmi kur ile ise GSYİH 14.9 milyar dolar. Ülkede kişi başına yıllık gelir 2000 dolar. Çalışan insan sayısı 8 milyon kişi. Ülkenin bütçe açığı eksi yüzde 3.5! Kamu borcu ise GSYİH oranı olarak yüzde 45 civarında! Ülkede bugün 2010 öncesindeki dev enflasyon yok, fakat ihracat 3.2 milyar dolarken, ithalat da sadece 5.7 milyar dolar. Ülkenin toplam dış borcu ise 11 milyar dolar. Ülke salt tarımla ve de madencilikle yaşıyor.

Bugünlerde askeri kuvvetler iş başına gelmiş bulunuyor ve Mugabe´yi emekli edecekler. Ama önümüzdeki yıl Mugabe zaten işten ayrılma zamanına geldiğinden, bugün görevden alınmayacak, çünkü zaten gelecek yıl seçim yapılacak, deniyor. Mugabe´nin eşi de işbaşına gelemeyecek! Büyük olasılıkla, yönetime, en azından bir süre için, askeri idare gelir diye de düşünüyorum.

 

Kaynak: Akşam



Anahtar Kelimeler: Zimbabwe neler oluyor

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER