Temmuz ayı raporunda ise yolsuzluk, kamu yönetiminde şeffaflık ve denetim mekanizmaları üzerine uzun yıllardır çalışan Uluslararası Şeffaflık Örgütü Türkiye kurucu başkanı ve yolsuzlukla mücadele uzmanı Oya Özarslan ile birlikte yolsuzluk algısı ile kamusal güven arasındaki ilişkiyi Türkiye bağlamında ele alıyoruz.
Bu çalışma kapsamında, kamuda yolsuzluğun yaygınlığına ilişkin algılar, bu algının son on yıldaki değişimi, kurumlara duyulan güven düzeyi, yolsuzlukla mücadele politikalarına verilen destek ve kamu görevlilerinin etik davranışlarına yönelik tutumlar araştırılmıştır. Ayrıca, yurttaşların yolsuzluk iddialarını resmi mercilere bildirme eğilimleri, yerel yönetimlere dair algılar, siyasal tercihleri etkileyen faktörler ve yolsuzlukla mücadelede etkili olduğu düşünülen önlemler de değerlendirme altına alınmıştır.
Bu bulgular, yalnızca güncel kamuoyu eğilimlerini değil, aynı zamanda kamu yönetimine ve demokrasiye duyulan güvenin hangi faktörlerle bağlantılı olduğunu anlamak açısından da önemli bir zemin sunmaktadır.
KONULAR
*Kamuda Yolsuzluk Algısı
*Belediye Başkanları ve Yolsuzluk Algısı
*Kamu Sektöründe Yolsuzluğun Son 10 Yıldaki Değişimine Yönelik Algı
*Hükümetin Yolsuzlukla Mücadele Politikası
*Kamu Görevlisinin Yolsuzluğunu CİMER’e Bildirme Eğilimi
*Kurumlara Göre Yolsuzluk Algısı
*Yolsuzluğun En Temel Nedeni
*Yolsuzlukla Mücadele Önlemlerinin Etkisi
*Oy Tercihinde Yolsuzluk İddialarının Önemi
Bu linkten hazırlanan rapora ulaşabilirsiniz: