Yeni Zelanda teröristinin ajan Brunson ile görüştüğü iddia edildi

Yeni Zelanda´da 2 camiye saldırarak savunmasız 50 Müslümanı şehit eden Brenton Tarrant´ın, bir dönem Türkiye´de tutuklu bulunan Rahip Brunson ile bağlantısı olduğu iddia edildi.

Yeni Zelanda teröristinin ajan Brunson ile görüştüğü iddia edildi

Yeni Zelanda´daki cami katliamını gerçekleştiren Brenton Tarrant´ın 2016 yılında 43 gün boyunca Türkiye´de bulunduğu ortaya çıkmıştı. Tarrant´ın bu süre zarfında, bir dönem Türkiye´de "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan tutuklu yargılanan rahip Brunson´la görüştüğü iddia edildi.

Katliamı gerçekleştirdiği silahında ve yayımladığı manifestoda Türklere tehditler bulunan saldırgan Tarrant´ın 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında olmak üzere, toplam 43 gün Türkiye´de ne yaptığına dair bazı iddialar gündeme gelmeye başladı.

İzmir´de ´kutsal´ bölgeye gitmiş

Türk istihbaratı, Tarrant´ın Türkiye´de kimlerle görüştüğü ve neler yaptığını araştırıyor.

Odatv´de yer alan habere göre; Brenton Tarrant´ın İzmir´de Hıristiyanlar için kutsal olan bölgeye gelerek hacı olduğu iddia ediliyor. İzmir´de Hristiyan radikal sağcı yapılarla da görüşen Tarrant´ın, kentte yaptıkları mercek altına alındığı ileri sürülüyor.

Brunson´la görüştü mü?

Tarrant´ın, 25 yıldır Türkiye´de görev yapan ve 2016 Aralık ayında tutuklanan Rahip Andrew Brunson´la görüşüp görüşmediği de incelenen konular arasında. Brunson İzmir Alsancak´taki Diriliş Kilisesi´nde görev yapıyordu. Teröristin, 17-20 Mart ve 13 Eylül- 25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye´de 7 ili ziyaret ettiği tespit edilmişti. Bu illerin arasında İzmir´de vardı.

Brunson´un tututukluğu

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmada, Brunson "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Bununla birlikte, Brunson hakkındaki adli kontrol şartları ve yurtdışına çıkış yasağı da kaldırılırken, içeride geçirdiği süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı.