YARGITAY´IN ENİS BERBEROĞLU KARARI SONRASI 66 İSMİN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞEBİLİR

Yargıtay´ın tutuklu CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu´nun yargılamanın durdurulması talebini reddetmesi, yargılamaları süren 50 CHP´li, 16 HDP´li toplam 66 milletvekilinin tutuklanabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

YARGITAY´IN ENİS BERBEROĞLU KARARI SONRASI 66 İSMİN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞEBİLİR

Tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 24 Haziran´da vekil seçilince davanın durdurulmasını talep etti. Yargıtay reddetti. Şimdi gözler benzer durumda olan milletvekillerinde.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, Haziran 2017´de dokunulmazlıkların kaldırılması nedeniyle yargılandığı davadan tutuklandı. Yargılama sürerken Berberoğlu 24 Haziran´da yeniden milletvekili seçildi. Dokunulmazlık kazanan Berberoğlu´nun avukatları Yargıtay 16. Daire´ye başvurup yargılamanın durdurulmasını istedi. Ancak talep reddedildi. Avukatlar 17. Daire´ye başvurup karara itiraz etti. Yargıtay´ın kararı, dikkatleri yargılamaları süren vekillere çevirdi.

VEKİLLİKLERİ DÜŞEBİLİR

Sözcü gazetesinden Veli Toprak´ın haberine göre, Berberoğlu´nun durumu 50 CHP´li, 16 HDP´li toplam 66 milletvekilini ilgilendiriyor. Hukukçu milletvekillerine göre; bu dosyalarla ilgili başvurularda da Berberoğlu ile ilgili Yargıtay kararı emsal alınırsa yargılamalar devam edecek. Bu da yargılama sürerken, tıpkı Berberoğlu davasında olduğu gibi bir tutuklamaya yol açabilir. Davalarda 1 yıldan fazla hapis cezası kesinleşirse de vekillikler düşebilir. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 39, HDP Eş Başkanı Pervin Buldan hakkında 48 dosya var.

MUHALEFET ELEŞTİRDİ

Meclis´te bulunan 66 milletvekilini ilgilendiren bu durum önceki gün TBMM Başkanlık Divanı´nda görüşüldü. HDP´li Meclis Başkanvekili Mithat Sancar ile CHP´li Meclis Başkanvekili Levent Gök, anayasadaki hükümleri anımsatıp Yargıtay kararını eleştirdi.

YILDIRIM: İNCELEYECEĞİM

CHP´li Levent Gök ise şöyle dedi: Yargı, yasama organının üyesinin faaliyetini engellemiştir. Bu, başka üyelerin de faaliyetlerinin engelleneceği anlamına gelir. Meclis Başkanı bu durumda yasama organı üyelerine sahip çıkmak zorundadır"

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, konuyu inceleyeceğini söyledi.