WSJ: TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI, YENİ YAPTIRIMLAR GELEBİLİR

Rahip Brunson krizinin ardından ABD yönetiminin aldığı yaptırım kararlarını görüşmek üzere ABD´ye giden heyet ilk gün görüşmelerini gerçekleştirdi. Görüşmelerin başarısız geçtiğini ve anlaşma sağlanamadığını yazan Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Tr

WSJ: TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI, YENİ YAPTIRIMLAR GELEBİLİR

ABD´nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal´a göre Trump yönetimi, Rahip Brunson´ı serbest bırakmayı reddeden Ankara´ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.

Dion Nissenbaum imzalı makaleye göre Türkiye´den giden heyetle görüşen ABD´li yetkililer, iki yıldır terör suçlamalarıyla tutuklu bulunan ve yakın zamanda ev hapsine alınan ABD ´li papaz Andrew Brunson´ın derhal serbest bırakılacağına dair garanti elde edemedi. Bu durum "iki ülke arasındaki krizi derinleştirirken Trump yönetiminin yeni yaptırım adımları atmasının da zeminini oluşturdu?.

Gazeteye konuşan yetkililer, Washington´daki görüşmelerde heyetlerin Türkiye ekonomisini krize sokan kördüğüme bir çözüm getiremediğini söyledi. Bu durum, Trump yönetiminin Türkiye´ye yeni yaptırımlar uygulama pozisyonuna geldiği şeklinde yorumlandı.

 

BRUNSON ´SERBEST KALACAKTI´

WSJ´a konuşan ABD´li yetkililer, Rahip Brunson´ın geçen ayki duruşmada serbest kalacağına dair anlaşmaya varıldığını sandıklarını, ancak bunun gerçekleşmemesi üzerine çok şaşırdıklarını söyledi. Bir hafta süren yoğun müzakerelerin ardından Brunson´ın temmuz sonu ABD´ye geri gönderilmesi yönünde uzlaşıldı. Ancak rahip bunun yerine İzmir´de ev hapsine alındı.

Habere göre bu durum, Washington´da Türkiye´ye yönelik baskıyı artırmak isteyenlere yaradı. ABD Kongresi hızla harekete geçip Türkiye´ye F-35 satışı planlarına engel oldu. Ardından bakanlara yönelik yaptırım hamlesi geldi.

HEYETTEN BRUNSON´I İSTEDİLER

Kur krizinin önünü alamayan Ankara´nın Washington´a geniş bir heyet göndermesi, karşı tarafta yine Brunson´ın derhal serbest kalacağı umutlarını yükseltti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal , ABD Dışişleri ve Hazine bakanlıklarından yetkililerle görüştü. Fakat Brunson´a dair garanti veremedi.

Yetkililere göre bu durum Trump yönetiminin "başka Türk siyasilere de yaptırım getirmesiyle" sonuçlanabilir.

 

Haberde ABD´li yetkililerin sadece Brunson için değil, Türkiye´de darbe girişimi sonrası tutuklanan NASA çalışanı Serkan Gölge ve üç ABD Dışişleri çalışanı için de müzakere yürüttüğü belirtiliyor