Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

William Roebuck: Suriye’de koşullar değişiyor, DSG de buna ayak uydurmalı

Rûdaw TV’den Nalin Hasan’a özel demeç veren Amerikalı diplomat William Roebuck, ülkesinin Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) tutumunu anlaması ve fedakarlıklarını takdir etmesi gerektiğini belirtti.

William Roebuck: Suriye’de koşullar değişiyor, DSG de buna ayak uydurmalı

Rûdaw TV’den Nalin Hasan’a özel demeç veren Amerikalı diplomat William Roebuck, ülkesinin Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) tutumunu anlaması ve fedakarlıklarını takdir etmesi gerektiğini belirtti.

"Demokratik Suriye Güçleri'nin Suriye ulusal ordusuna büyük ölçüde entegre edilmesine ihtiyaç var" diyen Roebuck, bunun "zorlu bir görev" olacağını ekledi.

Roebuck, “Suriye'de ve Kuzey ve Doğu Suriye'de zaman ve koşullar değişiyor. İyi liderlik, bu zorluklarla yüzleşen ve geçmişten bir şeyler koruyan, ama aynı zamanda işleri yapmanın yeni yollarını kabul eden yeni bir gelecek yolu bulan liderliktir. Demokratik Suriye Güçleri'nin yapması gereken budur” dedi.

Ortadoğu ve özellikle Suriye'deki çalışmalarıyla tanınan, deneyimli bir diplomat olan William Roebuck, ABD'nin IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi ve ABD'nin Suriye İşleri Temsilci Yardımcısı olarak görev yaptı.

Rojava'da aktif görev yaptı ve ABD hükümeti ile Özerk Yönetim arasındaki iletişimin kilit arabulucularından biriydi.

Ayrıca, Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi ile de yakın ilişkileri bulunuyordu.

Röportajın metni:

Rûdaw: Süveyda'daki olaylar, Suriye'deki etnik ve mezhepsel gerilimleri bir kez daha gösterdi. Rojava'daki Özerk Yönetim modeli, bileşenler arasında ortak yaşamı güçlendirmiyor mu?

William Roebuck: Suriye'de sadece Kuzey ve Doğu Suriye'de değil, ülkenin diğer bölgelerinde de büyük gerilimler olduğu aşikâr. Bence bir dereceye kadar ademi merkeziyetçilik mantıklı ve tabii ki ademi merkeziyetçilikle birlikte Özerk Yönetim gibi yerel idarelere ihtiyaç var. Sonuçta bu konuların Şam'daki merkezi hükümetle çözülmesi gerekiyor. Amerika'nın ısrar ettiği şey bu. Dolayısıyla bu, müzakereler yoluyla yapılmalı. Merkezi hükümetin, yani Şam hükümetinin, Özerk Yönetim'in olduğu gibi kalmasını tam olarak nasıl kabul edeceğini bilmiyorum. Bu, Suriye Demokratik Güçleri'nin merkezi hükümet ordusuna entegrasyonu tartışmalarının bir parçası olmalı.

Rûdaw: Ahmed el-Şara yönetimi sırasında Alevilere yönelik katliam düzeyine varan şiddet, Suriye'nin geleceği için büyük bir endişe kaynağı değil mi?

William Roebuck: Nisan ayında Alevilere yönelik saldırılarda yaşanan şiddet ve son olarak Süveyda vilayetinde Dürziler ile Sünni Bedevi Araplar arasında yaşanan şiddet olayları açıkça çok tehlikelidir. Bunlar soruşturulmalıdır. Şam'daki merkezi hükümetin ve ulusal ordunun daha etkili bir güvenlik gücü haline gelmesi için önlerinde çok iş olduğu açık. Amerika ve Suriye'nin diğer dostlarının, güvenlik performansını iyileştirmek için Şam hükümetiyle birlikte çalışacaklarına inanıyorum. Ben de katılıyorum, bunlar tehlikeli ve endişe verici olaylar. Amerika gibi Suriye'nin yurt dışındaki dostları, bu tür şiddetin tekrarlanmamasını sağlamak için Şam hükümetiyle çalışmalıdır.

Rûdaw: Amerika'nın Suriye'nin merkezileşmesini desteklediği ve Kürtlerin, Alevilerin ve Dürzilerin ademi merkeziyetçi bir sistem taleplerine karşı çıktığı doğru mu?

William Roebuck: Bence ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi'nin açıkladığı şey, Amerika'nın bir anlaşmaya varılmasını istediğidir. Bu anlaşmanın sağlanmasını temin etmek için bir müzakere takvimi belirliyorlar. Kuzey ve Doğu Suriye'deki örneğin, Demokratik Suriye Güçleri ve sivil ortaklarının talepleri olduğunu, aynı zamanda Şam'daki ulusal hükümetin de talepleri ve koşulları olduğunu biliyorlar. Bu yüzden müzakerelere ihtiyaç var. Bence Amerikan hükümeti, Kuzey ve Doğu Suriye'deki güçlerin birleştirilmesi gerektiğini açıkça belirtiyor. Bu, onlar için temel bir öncelik. Dolayısıyla, belli bir düzeyde ademi merkeziyetçiliğe karşı olduklarını sanmıyorum, ancak söyledikleri şey, bunun ulusal hükümetin de kabul edeceği bir şey olması gerektiğidir. Bu nedenle, iki tarafın müzakerelerde bir anlaşmaya varması gerekiyor.

Rûdaw: Rojava'yı ziyaret ettiniz. Rojava'daki siyasi taraflar Kamışlo'da bir araya geldi ve federalizm talebi Kürtlerin ortak talebi haline geldi, ancak Şam bu konuda müzakereye hazır değil. Amerika'nın Şam'ın bu politikasına destek vermesi doğru mu?

William Roebuck: Bence Kuzey ve Doğu Suriye'deki siyasi liderliğin bazı tavizler vermesi gerekiyor. Aslında, birkaç yıl önceki tutumları sürdürmenin gerçekçi olduğunu sanmıyorum. Bu yeni kararlar zor olacak. Eğer Demokratik Suriye Güçleri entegrasyon sürecinde başarılı olmak istiyorsa, bence Kuzey ve Doğu Suriye'deki siyasi partilerin bazı tutumları, özellikle de mutlak ademi merkeziyetçilik konusundaki ısrarları, bir uzlaşma ihtiyacı karşısında savunulması zor olacaktır.

Rûdaw: Suriye'deki mevcut duruma göre özerklik zorsa, Şam yönetimi Kuzey ve Doğu Suriye'ye hangi temel hakkı tanıyabilir?

William Roebuck: İlginç bir soru. Elbette, Kuzey ve Doğu Suriye'deki güçlerin ve liderliğin kendi tutumları ve öncelikleri var. Müzakerelerde kesinlikle kendi önceliklerinde ısrar edeceklerdir. Mümkün olan en üst düzeyde özerklik ve ademi merkeziyetçilik için müzakere edebileceklerine inanıyorum. Söylediğim şey, bir uzlaşma olacağıdır. Umarım Amerika ve Fransa, ama kesinlikle kilit bir oyuncu olarak Amerika, her iki tarafın da Suriye'nin tüm halkları, hem çoğunluk hem de bileşenler için istikrarını güçlendiren adil bir anlaşmaya varmasına yardımcı olur.

 

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER