Hz. Muhammed’e atfedildiği öne sürülen karikatür, Türkiye’de tartışmalara ve tepki eylemlerine yol açtı. Mizah dergisi Leman’ın son sayısında yer alan çizim sosyal medyada büyük tepki toplarken, Beyoğlu’ndaki dergi binası önünde protestolar düzenlendi, dört karikatürist gözaltına alındı.
Leman dergisinin 26 Haziran sayısında yer alan karikatür nedeniyle çalışanlarına soruşturma açıldı.
Bu kapsamda derginin yazı işleri müdürü Zafer Aknar, grafikeri Cebrail Okçu, karikatürün sahibi Doğan Pehlivan ve müessese müdürü Ali Yavuz gözaltına alındı.
Karikatürde ne var?
Derginin son sayısında, İsrail-Filistin savaşına dair bir karikatürde çizilen iki karaktere "Muhammed" ve "Musa" isimlerinin verilmesi, kamuoyunda büyük bir infial yarattı.
Karikatürde Muhammed ve Musa, "Selamün Aleyküm" ve "Aleyhem Salom" diyerek selamlaşıyor.
Söz konusu karikatürde Hz. Muhammed’in simgesel olarak resmedildiği iddiası ise tepkinin dozunu artırdı.
Devam eden saatlerde Leman dergisinin Beyoğlu'nda bulunan ofisine saldırı düzenlendi.
Tepkiler üzerine İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Leman binası çevresi güvenlik çemberine alındı.
Vatandaşlardan tepkiler
Üniversite öğrencisi Metehan Çeliksoy, karikatüre ilişkin düşüncelerini, “Bir dine mensup olmayabilirsiniz ama kutsal değerlere hakaret, doğrudan toplumsal infiale sebep olur. Bu tür konularda mizah sınırını aşmamalı” sözleri ile dile getirdi.
İstanbul'da yaşayan emekli öğretmen Gültekin Yıldız ise şunları söyledi:
“Ne amaçla yapıldığını bilmiyorum ama eğer gerçekten Peygamber resmedildiyse bu kabul edilemez. Bazı değerlerin korunması gerekir.”
Vatandaş Zafer Denk, “Bu ülkede nüfusun yüzde 99’u Müslüman. Bu kadar hassas bir konuda provokatif içerikler yayınlamak büyük hatadır. Her iki tarafı da kınıyorum” diye konuştu.
Aslı Tekin ise karikatürü doğrudan hakaret olarak değerlendirerek, “Peygambere hakaret kabul edilemez. Bunu yapanları kınıyorum ve hiçbir şekilde tasvip etmiyorum” ifadesini kullandı.
Hilal Kendir de benzer şekilde tepkisini, “Bu ülkede artık hiçbir şeye saygı kalmadı. Yapılan büyük bir saygısızlık” sözleri ile dile getirdi.
Hilal Taş ise “Bu bir özgürlük değil, apaçık bir tahriktir. Utanç verici bir durum” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.
Leman’dan açıklama: Karakterler Peygamber değil
Leman dergisi ise yaptığı açıklamada çizimde yer alan karakterlerin Hz. Muhammed veya Musa’yı temsil etmediğini, yalnızca isim benzerliği olduğunu savundu.
Ancak bu açıklama kamuoyunun tepkisini dindirmeye yetmedi.
40 yıldır haftalık olarak yayımlanan Leman dergisi, daha önce de Filistin’e destek verdiği çizimlerle gündeme gelmişti.
Ancak son sayıda yer alan karikatür, farklı kesimlerden gelen sert tepkilerle derginin tarihindeki en büyük krizlerden birine dönüştü.
Kaynak: rudav.net