Tarih: 28.10.2018 15:30

UYGURLU KARDEŞLERİMİZ ÇİN ZULMÜNDEN KIRILIYOR! ÜLKELER SESSİZ, GÖRMÜYOR

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz hafta içinde İsveç´e kaçıp sığınma talebinde bulunan Uygur aile, Çin´in yaptığı baskılar sonucu başvurusu reddedilince, esir kamplarına dönmek zorunda kaldı. Baba Abdülkadir Yasin, eşi ve bir çocuktan oluşan çekirdek aile, zulümden kurtulabilmek için aylarca bekledi ancak seslerini duyan olmadı.

18-10/28/abdulkadir-yasin-ve-ailesi.jpgAbdulkadir Yasin ve Ailesi

New York Times´ta yer alan haberde, üç yıl önce başlayan Çin zulmünden kaçan ailenin yolu İsveç´te sona erdi. Çin´in kamplardan kaçan tüm insanların peşine düşmesi, bir ailenin daha sonu oldu. Çin makamları, İsveç gibi ülkeler üzerinde büyük bir baskı kurarak kaçan insanları geri götürüyor.

ŞİMDİ DE TÜRKİYE GÜNDEMDE

Özbekistan´dan Suriye´ye gittikten sonra Türkiye´de yakalanan 3 Özbek´in Doğu Türkistanlı sanılarak Çin´e iade edildiği iddia edildi.

Şahısların kendisine teslim edilmesi gerektiğini iddia eden Özbekistan, fotoğrafları ve kimlik bilgileriyle birlikte yayınladığı videoda, Çin´in hatayı düzelterek isimleri Maskul Şah, Yusuf Kara ve Maskul Şah (aynı isimdeler) olan kişilerin teslim alındığını açıkladı.

Hükümetin, her koşulda Çin´e adam iade etmesi eleştirilere neden olurken, gördüğü her Müslümana zulüm uygulayan Çin´e yaklaşımda daha mesafeli olunması vurgusu yapıldı.

18-10/28/uygur-turku-ataturk-havalimani.jpg11 Uygur Türkü 2 haftadır Atatürk Havalimanı´nda gözetim altında tutuluyor

ASIL KRİZ ŞİMDİ KAPIDA

Malezya, Çin´in tüm baskılarına rağmen 11 Doğu Türkistanlıyı iade etmeyerek Türkiye´ye gönderme kararı almıştı. Geçen yıl Tayland´da bir cezaevinden kaçarak yasa dışı yollardan Malezya´ya giren 11 Uygur Türkü serbest kalmalarının ardından Kuala Lumpur´dan uçakla Türkiye´ye gelmişti.

Geçmişte aynı şekilde kendisine sığınan insanları Çin´e iade eden Kuala Lumpur yönetimi, büyük tepki almıştı. Bunun en büyük sebebi ise, iade edilen insanların çok büyük işkencelere maruz kalacağına kesin gözüyle bakılması, hatta idam edilebilecek olmaları görülüyor.

18-10/28/cin-kamplar-manset-1540723247-1540729480.jpg

ÇİN TEPKİ GÖSTERDİ

Uygur Türklerinin Türkiye´ye gönderilmesinin ardından Çin, Malezya´ya sert tepki gösterek, "Malezya´nın, Çin´in endişelerine büyük önem vereceği umudunu taşıyorduk. Bu insanlar Çin vatandaşı. Üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmelerine kesin olarak karşıyız. Malezya´nın kararını reddediyoruz" açıklaması yapmıştı.

ŞİMDİ SÖZ TÜRKİYE´DE

Türkiye´ye gelen 11 Uygur Türkü gözetim altında tutuluyor. Çin´e iadeleri söz konusu olduğu takdirde işkence görüp idam edilmeleri beklenen en olası sonuç.

2 haftadır gözetim altında tutulan Uygur Türkleri için Türkiye´de faaliyet gösteren dernekler harekete geçerken, gözetim altında tutulan 11 kişinin Türkiye´de bulunan aileleri de tedirgin bekleyişini sürdürüyor.

İçişleri Bakanlığı´na yakın kaynaklar 11 kişinin de deport ya da iade edilmeyeceğini söylese de şahısların hala havalimanında tutuluyor olması endişeleri beraberinde getiriyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —