Tarih: 23.03.2023 13:07

Türkkan, Başarır ve Aydeniz’in dokunulmazlık görüşmesi ertelendi

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Büyük Millet Meclisi, AK Parti grubunun talebiyle bugün CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlıklarının kaldırılmasını gündeme alacaktı.

MUHALEFETİN İTİRAZI ÜZERİNE VAZGEÇİLDİ

Dün akşam saatlerinde grup başkanvekilleri arasında yapılan görüşmede AK Parti Grup Başkanvekilleri, Başarır, Aydeniz ve Türkkan’ı dokunulmazlık dosyalarını Meclis Genel Kurulu’na getireceklerini ifade etti. CHP, HDP ve İYİ Parti Grup Başkanvekillerinin itirazlarına rağmen AK Parti grubu kararından vazgeçmedi. Görüşmelerin gece de devam etmesi ve muhalefetin itirazlarının sürmesi üzerine AK Parti grubu, bugün için dokunulmazlıkları gündeme getirmekten vazgeçti.

GÜNDEMDEN ÇIKMIŞ DEĞİL

Muhalefet partilerinin temsilcileri, üç milletvekilinin dokunulmazlık dosyalarının önümüzdeki hafta yeniden gündeme getirilebileceğini ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının söz konusu olabileceğini ifade etti.

Ne olmuştu?

CHP’li Başarır hakkında, görevden alınan CHP’li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yargılandığı Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya müdahalesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' nedeniyle fezleke düzenlenmişti.

İYİ Partili Türkkan hakkında Bingöl’de esnaf ziyareti sırasında hayatını kaybeden asker yakınına 'hakaret' nedeniyle fezleke hazırlanmıştı.
DBP’li Aydeniz hakkındaysa basın açıklamasında kendisini engellemeye çalışan polise müdahalede bulunması sebebiyle fezleke düzenlenmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon yaklaşık üç hafta önce Başarır ve Türkkan’ın, sekiz ay önce de Aydeniz’in dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar vermişti.

SÜREÇ NASIL İLERLİYOR?

Dokunulmazlık kaldırılması sürecinin tamamlanması için Karma Komisyon'un kararının Meclis Genel Kurulu’nda oylanması gerekiyor. Yapılacak oylama öncesinde milletvekillerinin savunma hakkı bulunuyor.

Genel Kurul'da dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada, karar yeter sayısı olan 151 oy yeterli olacak. Her milletvekili için ayrı oylama yapılıyor ve Genel Kurul oturumunda dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde bir sonuç çıkarsa üç milletvekilinin yargılanmasının önü açılıyor. Milletvekilleri, yargılama süresince görevine devam edebiliyor. Yargılama sonucunda milletvekili hakkındaki ceza kesinleşirse milletvekilliğinin düşmesi söz konusu oluyor




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —