TÜRKİYE ABD´NİN İRAN´A YÖNELİK YAPTIRIMLARINDAN MUAF

ABD, Türkiye´nin de dahil olduğu 8 ülkeye İran´a yönelik yaptırım paketinde petrol ithalatı konusunda muafiyet tanıdı.

TÜRKİYE ABD´NİN İRAN´A YÖNELİK YAPTIRIMLARINDAN MUAF

05.11.2018 Pazartesi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, basın mensuplarına ABD´nin İran´a uygulayacağı yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında, Çin, Hindistan, İtalya, Yunanistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye´ye İran yaptırımlarına ilişkin muafiyet tanıyacaklarını belirten Pompeo, "Bu ülkelerin her biri son altı ayda İran´la ticaretini büyük ölçüde azalttı, hatta ikisi İran´dan ürün alımını tamamen bitirdi." ifadesini kullandı. 

Pompeo, hafta sonu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaptırımların İran yönetimini hedef aldığını belirterek, "Amacımız, İran´ı zararlı faaliyetlerini terketmeye zorlamaktır. Bu yaptırımlar İran rejimini hedef alıyor, kendi hükümetlerinin kötü idaresinden, hırsızlığından ve zorbalığından acı çeken halkını değil." ifadesini kullanmıştı. 

ABD Başkanı Donald Trump´ın, İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı, İran´a yönelik yaptırımların 90 ve 180 günlük iki aşamayla yeniden uygulanmaya başlayacağını duyurdu. 

Bu kapsamda 90 günün ardından ilk yaptırımlar 7 Ağustos´ta devreye girdi. ABD Hazine Bakanlığının verdiği 180 günlük sürenin dolmasıyla ikinci aşama yaptırımlar ise bugün itibariyle başlamış oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta konuya dair yaptığı açıklamada, yaptırımların İran´ın ekonomisini hedef aldığına dikkat çekmiş ve özellikle enerji, bankacılık, lojistik, sigorta şirketleri gibi alanları kapsayacağını belirtmişti.