Tarih: 15.10.2018 16:15

TUMA: İDLİB´DE KAPSAMLI BİR ATEŞKES BEKLİYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

15.10.2018 Pazartesi

Eski Suriye Geçici Hükümet Başkanı Ahmed Tuma, ´´İdlib´de kapsamlı bir ateşkese dönmesini bekliyoruz. Kısa bir süre sonra buranın tamamen güvenli bir bölge haline geleceğine inanıyoruz. Allah´ın yardımı ve Türk ordusunun da büyük bir başarısıyla bölge silahlardan arındırıldı.´´ dedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu (SUKO), Soçi mutabakatının kazanımları konusunda basın toplantısı düzenledi.

SUKO´nun Florya´daki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tuma, İdlib´in silahlardan arındırılmasının başarılı bir şekilde devam ettiğini, bölgenin tamamen güvenli bir haline geldiğini anlattı.

Türkiye ile Rusya arasında varılan Soçi mutabakatı ile Türk ordusunun İdlib´i aşırı muhalif gruplardan ve silahlardan arındırdığını belirten Tuma, ´´İdlib´de kapsamlı bir ateşkese dönmesini bekliyoruz. Kısa bir süre sonra buranın tamamen güvenli bir bölge haline geleceğine inanıyoruz. Allah´ın yardımı ve Türk ordusunun da büyük bir başarısı ile bölge silahlardan arındırıldı.´´ diye konuştu

Astana ruhuna uygun bir şekilde Rusya ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya kapsamında yürütülen çalışmaların başarılı bir şekilde ilerlediğini kaydeden Tuma, şöyle konuştu:

´´İdlib´e yönelik harekat aynı zamanda hem Suriye´nin ulusal güvenliğini sağladı hem de komşularımızın güvenliğini tehdit eden teröristlerin önünü kesti. Bölgede farklı amaçlara hizmet eden grupların Suriye ile ilgili projeleri de böylece engellenmiş oldu. Bundan sonra Suriye´de kapsamlı bir barışın sağlanması gerekiyor. Suriye´de demokratik ve medeni bir devletin kurulması için zalim Suriye rejimin gitmesi gerekiyor. Suriye halkının özgürlük, bağımsızlık talepleri doğrultusunda ve insan haklarını önemseyen bir yapının Suriye´de kurulması tüm Suriye halkının öncelikli talebi. Suriyeli vatandaşların, eğitim, sağlık gibi tüm sivil haklarından yararlanabileceği bir buna yönelik altyapının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Suriye´de bunu gerçekleştirmek zorundayız. Suriye´yi medenileşmiş bir toplum düzeyine çıkarmak zorundayız."

Tuma, bölgede Soçi mutabakatı doğrultusunda Türk ordusu ile birlikte hareket eden Özgür Suriye Ordusu´nun (ÖSO) da uyum ve disiplin içinde hareket ettiğini ifade ederek, ´´Bölgede bulunan diğer muhalif grupların da bir an önce bu mutabakat doğrultusunda hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Bu gruplar, Türkiye´nin garantörlük yaptığı ve tampon bölge ilan edilen alanlardan tüm ağır silahlarını bırakmalı ve bölgeden çekilmeliler." diye tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —