TRUMP´TAN MACRON´A: AB´DEN AYRILIN, ARAMIZDA ANLAŞALIM

ABD lideri, Fransız mevkidaşına görüşmenin ortasında "AB´den niye ayrılmıyorsunuz?" diye sorup ikili ticari anlaşma önerdi. Washington Post´un haberi, dünya gündemine bomba gibi düştü.

TRUMP´TAN MACRON´A: AB´DEN AYRILIN, ARAMIZDA ANLAŞALIM

ABD Başkanı Donald Trump´ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´a Fransa´nın AB´den ayrılmasını teklif ettiği iddia edildi. Diplomatik kulis haberleri genel itibariyle ciddiye alınan ABD gazetelerinden Washington Post´un verdiği habere göre Trump, Macron ile gerçekleştirdiği ikili görüşme sırasında Avrupa Birliği´nden ayrılması durumunda Fransa´ya ´karlı çıkabileceği ikili ticari anlaşma´ yapmayı önerdi.

Washington Post´taki haberde Trump´ın Macron´a doğrudan "AB´den niçinayrılmıyorsunuz?" sorusunu yönelttiği ileri sürüldü. Josh Rogin imzasıyla yayınlanan "Trump, Avrupa Birliği´nin istikrarını bozmaya çalışıyor" başlıklı haberde isimleri saklı tutulan iki Avrupalı yetkili kaynak gösterildi. Bilindiği üzere CNN daha önce de Trump´ın Macron´a AB´nin ticari anlamda "Çin´den bile kötü" olduğunu söylediğini gündeme getirmişti.

Henüz CNN´in haberi gündemdeki yerini korurken bu kez de "Avrupa Birliği ile ABD arasında mevcut olandan daha iyi şartlara sahip ikili bir ticaret anlaşması yapalım" dediği iddia edilen ABD Başkanı Trump´ın Brüksel´de kartları yeniden karıştırmak istediği tahmin ediliyor. Bu arada Beyaz Saray Washington Post´un haberini yalanlamazken konuya ilişkin yorum yapmayı da reddetti.

Trump uluslararası ortaklıklara ´aşırı şüpheci´ yaklaşıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron´un AB´den ayrılmaya sıcak bakması neredeyse imkansız sayılabilecek kadar düşük ihtimal olarak görülüyor. Zira Fransız lider ülkesinin AB´deki kilit ortakların başında geldiğini biliyor.

Buna rağmen Trump´ın bu denli rahat bir tavırla böyle bir teklifte bulunması, kendisinin uluslararası organizasyonlar ve ortaklıklar hakkındaki şüpheci tutumunun öncekilerden çok daha açık bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

NATO VE TPP´Yİ DE UYARMIŞTI

ABD Başkanı, başkanlığa aday olduğu olduğunda da ABD´nin NATO üyeliğini tartışmaya açmış, başkanlık kararnamesiyle ülkesini Trans Pasifik Ortaklık Anlaşması´ndan (TPP) çekmiş ve ayrıca Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi´nden (NAFTA) ayrılma tehdidinde bulunmuştu.

Trump bununla da yetinmeyerek bu ayın başında Kanada´da gerçekleştirilen G-7 Zirvesi´nde Washington´un en yakın müttefiklerini uyararak, ABD şirketleri, malları ve hizmetlerine uygulanan ticari kısıtlamaları belirgin oranda düşürmemeleri halinde ABD piyasasına erişim imkanlarını yitirebilecekleri uyarısında bulunmuştu.