Tarih: 20.05.2018 16:04

TRUMP´TAN BİR SURİYE KARARI DAHA: ABD DESTEĞİ YPG BÖLGESİNE KAYACAK

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz aylarda Suriye´deki iç savaş için ayrılan 200 milyon dolarlık kaynağı donduran ABD yönetiminin şimdi de ülkenin kuzeybatısından tüm desteğini çekme kararı aldığı iddia edildi.

CBS´de yer alan habere göre Suriye´nin kuzeybatısındaki desteğini çekmeye hazırlanan Trump yönetimi, ülkenin kuzeydoğusunda terör örgütü YPG tarafından kontrol edilen bölgelere yoğunlaşma kararı aldı.

´İDLİB´E GİDEN YARDIMLARI ETKİLEYEMECEK´

Reuters´a konuşan ABD´li yetkililer, karardan İdlib´e giden insani yardımların etkilenmeyeceğini söyledi.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi tarafından Rueters´a yapılan açıklamada, "Kuzeybatı Suriye´deki ABD desteği, kuzeydoğu Suriye´deki önceliklere desteğin arttırılması için donduruldu" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Mart ayında Suriye için ayrılan 200 milyon dolarlık fonu dondurma kararı almış, ABD yönetimi de Washington´ın Suriye´deki rolünü yeniden değerlendirmeye başlamıştı. ABD´li bir yetkili, ´yeniden değerlendirme´nin halen devam ettiğini belirtti.

Trump yine Mart ayında Ohio´da bir konuşma yapmış ve konuşmasında ABD askerlerinin Suriye´den çekilme zamanının geldiğini söylemişti. Ancak Nisan ayında Doğu Guta´da yaşandığı iddia edilen kimyasal saldırının ardından ABD güçlerinin ülkeye düzenlediği saldırılar, Washington´ın Suriye´deki rolünü derinleştirmişti.

Bir başkan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ülkenin kuzeybatısına yönelik yardımların kesilmesinin aylar sürebileceğini belirtti. ABD´li yetkili, Trump´ın daha önce eleştirdiği Irak örneğine benzer bir biçimde bölgede şiddetin artabileceği ve radikallerin bunu kullanabileceğinden endişe edildiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye´de terör örgütü DEAŞ´ın elindeki bölgelerin yüzde 98´ini kaybettiğini tahmin ediyor ancak ABD´li askeri yetkililer bu bölgelerde istikrar sağlanamazsa örgütün yeniden bu bölgeleri ele geçirebileceği yönünde uyarılar yapıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —