Trump´ın Suriye kararı ABD´de siyaseti gerginliğe sürükledi

Mehmet Barlas

Trump´ın Suriye kararı ABD´de siyaseti gerginliğe sürükledi

Meğer Amerikalıların yarısı Suriye´de kalmaktan yanaymış...

Eski    başkan Obama YPG/PKK Münbiç´i DEAŞ´tan geri aldıktan sonra, ABD´nin oradan çekileceği sözünü 2016´da vermişti. Ancak ABD derin devleti oradan çekilmek yerine PKK/PYD´ye dayalı bir Kürt devleti kurmayı planlıyordu. Şimdi Trump´ın Suriye´den çekilme kararı, bütün bu planları alt üst etti. Bu arada Trump´ın partisi olan Cumhuriyetçilerden de karara karşı çıkanlar var.

Tweetler savaşı
Trump´ın çekilme kararı ertesinde gelen istifalar, ABD´nin zirvesindeki fırtınaları yansıtırken, Trump´ın tweetleri kavganın çapını da gösteriyor.
Örneğin Trump, DEAŞ´la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk´ün istifası ile ilgi çekmeye çalıştığını vurguladı.
Trump, Twitter´dan, ABD askerlerinin Suriye´den çekilmesi kararı kapsamında görevinden istifa eden McGurk´e ilişkin şunları söyledi:
"Başkan Obama tarafından 2015´te atanan Brett McGurk´ü tanımıyorum. Şubatta görevinden ayrılıyordu ama şimdi istifa etti. Medya şovmeni? Yalan medya, hiçbir anlamı olmayan bu olayı büyütüyor."

Eleştirilere karşı
Trump, Suriye´den çekilme kararına gelen eleştirilere de tweet´inde şu tepkiyi gösterdi:
"Eğer Başkan Donald Trump yerine başka bir Başkan Suriye´de DEAŞ´ınbüyük kısmının yok edilmesinden sonra askerlerimizi sağlıklı ve mutluşekilde eve getireceğini açıklasaydı, ABD´nin en popüler kahramanı olurdu. Ama yalan medya bana gelince sert vuruyor. Çılgınlık."

Mattis de hedefte
Suriye´den çekilme kararı ertesinde görevinden istifa eden ABD Savunma BakanıJim Mattis´i de hedef alan Trump, tweet´inde şunları yazdı:
"Başkan Obama, Jim Mattis´i utanç verici şekilde kovduğunda ona ikinci bir şans verdim. Bazıları yapmamamı söylemişti ama yapmam gerektiğine inanmıştım. İlginç bir ilişki ama hiç sahip olmadığı kaynakları da verdim. Müttefikler önemlidir ama ABD´yi suiistimal edince değil."

Lindsey Graham
Suriye´den çekilme kararını eleştiren Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinden Lindsey Graham´e yönelik olarak da şunları seslendirdi:
"Lindsey Graham´in askerlerimizin hayatını korumaya ve milyarlarca dolar tasarruf etmeye karşı olduğuna inanmak gerçekten çok zor. Neden (Suriye´de) kalarak ve DEAŞ´lıları Rusya, İran ve diğer yerel unsurlar için öldürerek düşmanımız olan Suriye için savaşıyoruz? Vakit, kendi ülkemize odaklanma ve gençlerimizi ait oldukları evlerine geri getirme vaktidir."