Tarih: 27.12.2018 15:51

´Trump´ın Irak ziyareti ABD´nin diğer ülkelerin egemenliklerini hiçe saydığını vurguluyor´

Facebook Twitter Linked-in

Irak´ta Şii lider Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi, ABD Başkanı Donald Trump´ın dün ülkeye gerçekleştirdiği sürpriz ziyaretin "ülkelerin egemenliğini hiçe sayma politikasının bir parçası" olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Irak´ta Şii lider ve Sadr Akımı lideri Mukteda es-Sadr grubu, ABD Başkanı Trump´ın sürpriz ziyaretine tepki göstererek, bu ziyaretin ülkelerin egemenliğini hiçe sayma politikası olduğu belirtilerek, ABD güçlerinin Irak´tan çıkarılması için parlamento kararının çıkarılmasına işaret edildi.

Sadr´a bağlı parlamentodaki Sairun Grubu Sözcüsü Hamdallah Rikabi, yaptığı yazılı açıklamada, "Trump´ın Irak´ta Aynü´l Esed üssüne yaptığı ziyaret ABD´nin diğer ülkelere karşı saygısızlığı ve egemenliklerini hiçe saydığını vurguluyor." ifadelerine yer verdi.

Irak Parlamentosuna konuyla ilgili "tarihi ve ulusal bir tutum" sergilemesi çağrısı yapan Rikabi, parlamentonun ABD güçlerinin Irak´tan çıkarılması için karar almasını istedi.

Trump´ın bu ziyaretine parlamentonun Haşdi Şabi gruplarının bulunduğu Bina Koalisyonu´ndan da tepki geldi. Koalisyondan yapılan açıklamada, ziyaretin egemenliğe saygısızlık olduğu belirtilerek, hükümetin bu ziyareti reddetmesi ve ABD´nin Bağdat Büyükelçiliğinin bakanlığa çağrılarak nota verilmesini istedi.

Parlamentoda 15 sandalyesi bulunan Şii milis gücüne sahip Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays Hazeli´de, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, bu ziyaretten dolayı ABD güçlerinin Irak´tan çıkarılması için parlamento kararının çıkarılacağına işaret etti.

Trump´ın bu ziyaretine gösterilen tepkiler üzerine parlamentonun konuyu ele almak üzere yakında olağanüstü oturumla toplanması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —