Tarih: 24.11.2018 01:02

Trump´a ağır sözler: Övgüye boğ, kral gibi davran, bir tomar para göster

Facebook Twitter Linked-in

Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump´ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın vahşice öldürülmesine tepkisizliğinin ´´dünyanın dört bir yanındaki otokratlara tatil hediyesi´´ olduğu görüşüne yer veren bir yazı yayımladı. 

Trump´ın insan hakları ve özgürlüklere bakışının eleştirildiği yazıda, Suudi Arabistan, Kuzey Kore, İran, Çin ve Rusya gibi ülkelerin Washington´a baktıklarında ´´insan hakları ve özgürlüklerden bihaber kedi gibi tüylerini yalayan bir palyaçoyu´´ izleyip Trump´a güldükleri yorumuna yer verildi.

Trump´a biraz övgüler dizip, ABD yapımı ürün alımı sözü verilirse cinayeti görmezden geleceği belirtilen yazıda, ABD Başkanının Kaşıkçı´nın vahşice öldürülmesine verdiği tepkinin, diğer bir deyişle tepkisizliğinin "dünyanın dört bir yanındaki otokratlara tatil hediyesi" olarak değerlendirildi. 

Yazıda, "Trump´ı övgüye boğ, ona kral gibi davran, bir tomar para göster ve rahatsız olduğun bir gazeteciyi öldürmek istediğini söyle, yüzünü diğer tarafa çevirir.´´ ifadesi kullanıldı.

Haftalar süren ´´kıvırma ve gevelemenin´´ ardından Beyaz Saray´dan yapılan açıklamada, Suudi rejiminin ´´hafif de olsa bir fırça dahi yemediğine´´ dikkat çekilen yazıda, CIA´in Kaçıkçı´yı öldürme emrini Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ın verdiği değerlendirmesine rağmen Trump´ın ´´Suudi Arabistan´ın yanındayız" yönündeki açıklamaları eleştirildi. 

ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinde tüm kartların ABD´nin elinde olduğuna işaret edilen yazıda, ABD´nin Suudi petrolüne ihtiyaç duymadığı, Suudiler ABD´den silah satın almasa da sorun olmayacağı ancak ABD´nin askeri yardımı ve ABD yapımı silah parçaları olmadan Suudi silahlı kuvvetlerin işlevsiz kalacağı yorumu yapıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —