ABD Başkanı Donald Trump, NATO Zirvesi'ne gitmeden önce gazetecilere konuştu. Trump, hem İsrail'in hem de İran'ın ateşkesi ilan ettiğini ve iki ülkeden de ama özellikle İsrail'den "memnun olmadığını" söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, dün gece yaptığı açıklamayla İsrail ve İran'ın ateşkeste anlaştıklarını duyurmuş ve ateşkesi önce Tahran'ın başlatacağını duyurmuştu. Bugün sabah saatlerinde önce İran'dan, daha sonra da İsrail'den ateşkesi resmen onayladıklarına ilişkin açıklamalar gelmişti.
Ancak ateşkesin ilanından saatler sonra İsrail, İran'dan ülkenin kuzeyine füze saldırısı düzenlendiği iddia edildi. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, orduya, Tahran'a büyük bir saldırı düzenleme emri verildiği öğrenildi. İran da füzelerin ateşlendiğini ve ateşkesin Tahran tarafından ihlal edildiği iddialarını reddetti.
"İsrail'den özellikle memnun değilim"
ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları, İsrail-İran savaşındaki ateşkes konusunda belirsizliğin sürdüğü dakikalarda geldi. Lahey'de düzenlenecek NATO Zirve'sinden önce gazetecilere konuşan ABD Başkanı, "her iki tarafın da ateşkesi ihlal ettiğini" savundu.
Hem İsrail'in hem de İran'ın ateşkesi ihlal ettiğini savunan Trump, "her iki ülkeden de memnun olmadığını ancak İsrail'den özellikle memnun olmadığını" söyledi.
Trump, önceki gece ilan ettiği ateşkesi ihlal etmekle suçladığı İsrail ve İran için “O kadar sert ve uzun süredir savaşan iki ülke var ki ne halt ettiklerini bilmiyorlar” dedi.
ABD Başkanı, "İsrail'den memnun değilim. Bilirsiniz, tamam şimdi 12 saatiniz var dediğimde, ilk saatte dışarı çıkmazsınız, sadece elinizdeki her şeyi bırakırsınız, bu yüzden onlardan memnun değilim. İran'dan da memnun değilim," dedi.
İsrail'e seslendi; "Eğer yaparsanız bu büyük bir ihlal olur"
Daha sonra ABD Başkanı Trump, sahibi olduğu Truth Social hesabından İsrail'e seslendiği bir mesaj paylaştı.
Trump, "O bombaları atmayın. Eğer yaparsanız bu büyük bir ihlal olur. Pilotlarınızı hemen eve geri götürün" dedi.
Netanyahu ile görüştü; "İsrail, İran'a saldırmayacak" dedi
ABD Başkanı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Truth Social'dan yaptığı açıklamada "İsrail, İran'a saldırmayacak" dedi ve şöyle devam etti:
“İsrail uçakları İran'a dostça bir salvo yaparak geri dönecek ve evlerine gidecekler. Kimse zarar görmeyecek, Ateşkes yürürlükte! Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz!”
Ne olmuştu?
ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam İran'ın Katar'daki El Udeyb Hava Üssü'ne saldırısının ardından Tahran'a teşekkür ederek saldırıyı önceden haber verdikleri için can kaybı olmadığını söylemiş; sonra da İsrail ve İran arasında tam ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
Trump, "Resmen, İran ateşkesi başlatacak ve 12. saatte İsrail ateşkesi başlatacak ve 24. saatte dünya tarafından 12 günlük savaşın resmen sonu selamlanacak" demişti.
İran önce İsrail'in saldırıları durdurması halinde ateşkesi kabul edeceğini açıklamış ve devlet medyası sabah saatlerinde Tahran'ın ateşkesi başlattığını duyurmuştu. Ardından İsrail de Başbakanlık Ofisi aracılığıyla operasyonun hedefine ulaştığını söyleyerek ve İran'ın olası ihlallerine çok sert yanıt verileceğini ifade ederek ateşkesi resmen doğrulamıştı.
Ancak ateşkesin ilk saatlerinde İsrail ordusu, İran tarafından füze saldırısı gerçekleştirildiğini duyurarak ihlal edildiğini iddia etmişti. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, İsrail ordusuna Tahran'daki "rejim hedeflerini vurma" talimatı vermişti. İran devlet televizyonu, İran'dan İsrail'e füze fırlatıldığı iddiasını yalanlamıştı.