Tarih: 02.11.2018 09:25

TRUMP: GÖÇMENLER BİZE TAŞ ATARSA ASKERLERİMİZ ATEŞ AÇACAK

Facebook Twitter Linked-in

Beyaz Saray´da bir basın toplantısı düzenleyen Trump, ABD´nin göç politikalarına dair planladığı değişiklikleri anlattı, aybaşında Honduras´tan yola çıkan ve yeni katılımlarla hızla büyüyen göçmen kafilesine de değindi.

ABD ya da Meksika´da iltica başvurusu yapmak üzere ilerleyişine devam eden kafileye taviz verilmeyeceğini söyleyen ABD Başkanı, kafiledeki bazı göçmenlerin Guatemala - Meksika sınırındayken Meksika polisine taş attığını hatırlattı.

Meksika sınırında yaşanan olayda bir göçmen polis müdahalesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Trump konuşmasında, "Umarım burada da aynısı olmaz. Ama size şunu açıkça söyleyebilirim: Meksika´daki gibi taş atmaya kalkarlarsa güvenlik güçlerimiz ateşle karşılık verme seçeneğini değerlendirecektir. Sonuçta atılan bir taşın yüzünüze isabet etmesi de çok farklı bir durum değil" dedi.

ABD´ye ilerleyen göçmen kafilesinde yaklaşık 1500 kişi bulunuyor. Sığınma başvurusu yapmayı amaçlayan göçmenlerin büyük kısmı Orta Amerika ülkeleri Honduras, El Salvador ve Guatemala vatandaşları.

Göçmen kafilesi Meksika - ABD sınırından yaklaşık 1500 km uzakta ve ilerleyişi de oldukça yavaş bir biçimde devam ediyor.

Göçmenlerin ülkelerindeki fakirlik ve şiddet ortamından kaçarak ABD´ye ya da Meksika´ya iltica etmek istedikleri ifade ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump ise göçmen kafilesini ´ABD topraklarını istila girişimi´ niteliyor.

İLTİCA KABULLERİNİ AZALTACAĞIZ

ABD´de yapılan iltica başvurularının dar bir kapsamda değerlendirmeye alınması gerektiğini ifade eden Trump, ülkesindeki yoksulluk nedeniyle iltica başvurusu yapanların başvurularının kabul edilmesinin doğru olmayacağını savundu:

"İltica hakkı, yoksulluk içerisinde yaşayanlara yönelik bir şey değil. Dünyada milyarlarca insan yoksulluk içerisinde yaşıyor. ABD´nin bu insanların hepsine kucak açması beklenemez. İltica hakkı sadece zulümden kaçanları kapsayan bir imkandır."

Trump´ın gelecek hafta ABD´de düzenlenecek olan Kongre ara seçimleri öncesi göçmen karşıtı politikalarını daha yüksek sesle dile getirerek muhafazakar seçmenlerin oylarını güvence altına almayı amaçladığı yorumları yapılıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —