Tarih: 31.03.2017 10:34

´Tillerson, Türkiye ile tansiyonu düşüremedi´

Facebook Twitter Linked-in

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Tillerson dünkü ziyaretinde önce Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi, sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump´ın göreve başlamasından bu yana Washington´dan Ankara´ya yapılan en üst düzey ziyaret oldu.

Ancak FT´ye göre, Tillerson ABD ile Türkiye´nin ayrı düştüğü konularda ´çok az adım attı´. Gazeteye göre, ABD´de Donald Trump´ın başkan olmasının ardından ilişkileri yeniden ayarlamayı uman Ankara´da da diplomatlar, ziyareti hayalkırıklığı olarak niteledi.

"BARİZ BİR GERİLİM"

FT, Tillerson´ın Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´yla düzenlediği ortak basın toplantısında, havadaki gerilimin belirgin bir şekilde hissedildiğini yazdı.

NELER KONUŞULDU?

Çavuşoğlu görüşmede ABD´nin YPG´ye verdiği desteğe sitem ederek "Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüştür hem Türk halkının ABD´ye bakışını olumsuz olarak etkilemiştir" demişti. Tillerson ise basın toplantısında PYD ve YPG ile ilgili sorulara yanıt vermedi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın geleceği ile ilgili bir soruya yanıtı ise "Esad´ın gidip gitmeyeceğine Suriye halkı karar verir" oldu.

RAKKA BİLMECESİ

FT, Tillerson´ın Rakka operasyonunda Türkiye´nin iş birliği önerisi konusunda ABD´nin son kararı verip vermediğini açıklamadığına, ancak ABD´nin harekatta YPG´yi desteklemesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.

YPG: ABD BİZİM ÖNERİMİZİ KABUL ETTİ

YPG öncülüğünde kurulan Demokratik Suriye Güçleri´nin (DGS) sözcülerinden Talal Sello "ABD, Rakka operasyonunda Türkiye´ye de rol verilmesini önerdi, biz de reddettik. Sonunda bizim önerimiz kabul edildi" diyor.

"TÜRKİYE GÜVENLİ BÖLGE PLANINDAN VAZGEÇTİ"

FT´nin haberi şöyle devam ediyor:

"Bu kararla etrafı sarılan Türkiye, Çarşamba günü Fırat Kalkanı operasyonunu sonlandırdı, dolayısıyla Rakka´nın ve Menbiç´in kontrolünü ele geçirerek, Suriye´nin kuzeyinde 5 bin kilometrekarelik bir güvenli bölge yaratma planından da vazgeçmiş oldu".

Gazete YPG´nin PKK ile yakından bağlantılı olduğuna, PKK´nın Washington tarafından terör örgütü olarak tanındığına not düştü.

Türkiye´nin ABD´den Fethullah Gülen´in iadesini istediğini de hatırlatan gazete, ABD´li yetkililerin özel görüşmelerde Türk yetkililere, Gülen´in iadesiyle ilgili sunulan kanıtların, sayfa sayısı olarak çok olsa da, yetersiz olduğunu söylediğini yazdı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —