Suriyeli Peşmergelerin YPG´nin yerini alacağı iddiası

ABD´nin, Suriye´de Fırat nehrinin doğusunda bulunan terör örgütü YPG/PKK´lıların yerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi´nde (IKBY) eğitim alan Suriyeli Peşmergeleri konuşlandırmayı planladığı iddia edildi.

Suriyeli Peşmergelerin YPG´nin yerini alacağı iddiası

Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi´ne (KDP) yakınlığıyla bilinen Basnews haber sitesine konuşan ancak ismi açıklanmayan bir kaynak, ABD´nin terör örgütü YPG/PKK yerine Suriye´de Fırat´ın doğusundaki bölgelere Suriyeli Peşmergeleri sevk etmeyi planladığını ileri sürdü. 

Kaynak, ABD´nin Türkiye´nin ciddi tepkileri ve operasyon başlatacağı çağrısı üzerine böyle bir plana başvurduğunu belirterek, IKBY´deki eğitim alan binlerce Suriyeli Peşmerge´nin Washington yönetiminin desteğiyle Suriye topraklarına geçeceğini ifade etti. 

ABD´nin bu planı uygulamaya koymak için şimdiden hazırlıklara başladığını dile getiren kaynak, Suriye´deki söz konusu bölgelere ilk etapta 400 kişilik bir Peşmerge grubunun konuşlandırılacağını ve bu sevkiyatın da birkaç günde başlayacağını savundu.

DEAŞ´a karşı savaşan 8 bin Suriyeli Peşmerge 

Irak´ın Erbil ve Duhok kentindeki askeri kamplarda 2012 yılından bu yana eğitim gören Suriyeli Peşmergelerin sayısının yaklaşık 8 bin civarında olduğu biliniyor. 

Suriye´de PYD/PKK tarafından KDP´ye yakın olmaları gerekçe gösterilerek ülkelerine giremeyen Suriyeli Peşmergeler, DEAŞ saldırılarının başlamasıyla birlikte Musul vilayetiyle Irak-Suriye sınırı üzerindeki operasyonlara katılıyordu. 

Söz konusu Peşmergeler, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) bünyesindeki Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) silahlı gücü olarak da biliniyor.