Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sorun ?Türk olan her şeyden körü körüne nefret edenler? mi?

M. Şükrü Hanioğlu - 12.11.2017

Sorun ?Türk olan her şeyden körü körüne nefret edenler? mi?

Yazımızın başlığındaki alıntı ilk bakışta zannedilebileceği gibi günümüz gelişmeleri çerçevesinde yapılan bir yorumu dile getirmemektedir.
Bunun yanı sıra ifadedeki "Türk" kullanımı da bir etnik topluluğa atıfta bulunmaz.
İstanbul´a 1867´de büyükelçi olarak gelen ve Büyük Doğu Krizi´nin son günlerinde "Türk yanlısıolduğu" gerekçesiyle Viyana´ya nakledilen Sir Henry Elliot, İngiliz kamuoyunun "Türk olan her şeyden körü körüne nefret eden," 1876 Kanun-i Esasîsi´ni de "sahte" ya da "kâğıttan" anayasa olarak sunan kişiler tarafından "yönlendirilmiş" olmasını Osmanlı anayasa hareketinin başarısızlığı ve büyük bir yıkıma yol açan 93 Harbi´nin önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu ileri sürmüştür.
Sir Henry´nin bu gibi tespitlerinin Londra siyasî mehâfilinin karşıt kutuplarında benzer tepkiler doğurmuş olması ilginçtir. İngiliz diplomatik tarihçileri onun hem muhafazakâr Salisbury hem de liberal Gladstone´u kızdırabilmiş olmasının önemini vurgular.
Bu ise 93 Harbi´ne giden süreçte İngiliz kamuoyundaki farklı kesimlerin, kâğıt üzerinde "müttefik" Osmanlı devletine yönelik "eleştiri"de siyasal yaklaşımları aşan birliktelik tesis etmiş olmasından kaynaklanmıştır.
Diğer bir ifade ile "Türk olan her şeyden körü körüne nefret edenler,"...  Devamını okumak için>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz