– MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli PKK’nin silah bırakması sonrasında gerekli yasal düzenlemeleri yapmak için Türkiye Parlamentosu'nda siyasi parti temsilcilerinden oluşan ortak bir komisyon kurulması önerdi.
DEM Parti Bahçeli'nin önerisini destekliyor. AK Parti ise konunun PKK'nin silah bırakma sürecine göre değerlendirileceğini söylüyor.
PKK'nin fesih ve silah bırakma sürecinin başlangıcından bu yana, siyasi alanda konuşulan konulardan biri, ortak bir komisyon kurulması meselesi oldu.
Sorunun Meclis zemininde çözülmesi yönündeki talep, genellikle muhalefet partileri tarafından dile getirildi ancak son olarak MHP Başkanı Devlet Bahçeli de bu öneriyi destekledi.
"Devlet sorunları çözmelidir"
AK Parti Milletvekili Muhammet Müfit Aydın da tüm konuları görüşmeye hazır olduklarını belirterek, “Yani konuşmamız gereken komisyon, şu anda kimin aklında ne olduğunu ve neye ihtiyaç duyduğunu bilmiyoruz. Konuyu iki aile gibi düşünün, her iki tarafı da dinlememiz ve sorunu çözmemiz gerekiyor. Bugün Kürtlerimiz de bu ailelerden biridir. Devletin de nerede sorun varsa çözmesi gerekir” diye konuştu.
"Bahçeli'nin sözlerini olumlu buluyoruz"
DEM Parti Milletvekili Mehmet Kamaç, Bahçeli'nin önerisini destekledi:
"Sayın Bahçeli bu konuda bir açıklama yaptı ve Parlamentoda bir komisyon kurulması, Parlamento'daki 16 partinin üyelerini komisyona göndermesi ve komisyonun yüz kişiden oluşması gerektiğini söylüyor. Biz de uzun süredir aynı şeyi söylüyoruz, olumlu buluyoruz. İyi bir söz ve aynı zamanda bir adım."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de kendisini önerinin sahibi olarak görüyor.
CHP, komisyonun hem silah bırakma sürecini takip etmesini hem de demokrasi ve Kürtlerin hakları için gerekli çalışmaları yapmasını istiyor.
"Süreç şeffaf yürütülmeli ve tüm taraflar katılmalıdır"
CHP Parti Meclisi Üyesi Emine Uçar Erdoğan, komisyon kurulması önerisi hakkında şöyle konuştu:
"Terörden arınmış Türkiye konusunda Cumhuriyet Halk Partisi yeni bir öneri yapmıştı. Öneri, sürecin şeffaf yürütülmesi ve toplumun tüm kesimlerinin, tüm tarafların katılmasıydı, bunun için de konunun Parlamento'da konuşulması gerekiyordu. Bunun yolu da 'Demokratik ve Terörden Arınmış Türkiye Komisyonu' olacak bir komisyon kurmaktır."
Devlet Bahçeli'nin komisyon kurulması teklifiyle ilgili, Türkiye Parlamentosu Başkanı Numan Kurtulmuş da PKK silah bıraktıktan sonra tüm konuları konuşma zemininin Parlamento olacağını söylemişti.
Kaynak: rudav.net