Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Şii liderden PKK’nin fesih karanın ardından Bağdat’a çağrı

PKK'nin fesih kararı sonrası Şii lider Kays el-Hazali, “Türkiye'nin askeri varlığına gerekçe kalmadığını” belirtti ve Irak hükümetine TSK’nın “tamamen çekilmesi için acil adımlar atma” çağrısında bulundu.

Şii liderden PKK’nin fesih karanın ardından Bağdat’a çağrı

PKK'nin fesih kararı sonrası Şii lider Kays el-Hazali, “Türkiye'nin askeri varlığına gerekçe kalmadığını” belirtti ve Irak hükümetine TSK’nın “tamamen çekilmesi için acil adımlar atma” çağrısında bulundu.

Şii Asaib Ehli Hak Hareketi lideri Kays el-Hazali, PKK’nin kendini feshetme ve silah bırakma kararının ardından sosyal medya platformu X’te açıklama yaptı.

Hazali, “PKK’nın, liderleri Abdullah Öcalan’ın girişimiyle silah bırakma ve kendini feshetme kararını duyurması, Türkiye ile 40 yılı aşkın süredir devam eden ve on binlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmalara son veriyor” dedi.

Şii lider, “Bu duyuru, Türk ordusunun Irak’ın 5 bin kilometrekareden fazla toprağını işgal etmesi ve Duhok ile Erbil illerinde 183’ten fazla askeri üs kurmasının yanı sıra Ninova vilayetindeki Başika üssü gibi gerekçelerini ortadan kaldırdı” diye ekledi.

Irak hükümetine çağrı

Kays Hazali, Irak hükümeti ve parlamentosuna aşağıdaki önlemleri alma çağrısında bulundu:

Barış sürecinin takibi: Irak hükümetinin, barış sürecinin uygulanmasını izlemeye devam etmesi ve sürecin başarısını sağlamak için tüm imkanları seferber etmesi. Bu, Irak’ın yüksek çıkarlarına hizmet eder ve ülkenin güvenliği ile egemenliğini korur.

Egemenliğin korunması: Hükümet ve parlamentonun, Irak’ın egemenliğini garanti altına almak için gerekli tüm önlemleri alması. Bu, Türk kuvvetlerinin ve PKK üyelerinin Irak topraklarından tamamen çekilmesini sağlamak için acilen harekete geçmeyi içeriyor.

Türk üslerinin devralınması: Federal hükümetin, şu anda Türk askeri kuvvetlerinin bulunduğu Irak’taki üsleri hızla devralması ve bu üslerin tamamen boşaltıldığını resmi olarak uluslararası prosedürlere uygun şekilde ilan etmesi.

Türkiye ile işbirliği: Türk hükümetinden, iki ülke arasındaki sınır bölgesinin güvenliğini sağlamak için Irak ile tam işbirliği yapması ve silahlı grupların Irak’tan Türkiye’ye ya da tam tersine geçiş yapmamasını garanti etmesi.

Sınır güvenliği: Irak güçlerinin, Irak tarafında sınır koruma sorumluluğunu üstlenmesi, PKK üyelerinin tekrar geçiş yapmasını önlemek ve Türk güçlerinin gelecekte herhangi bir gerekçeyle Irak’a girmesini engellemek için hayati önem taşıyor.

Hava ve kara sınırlarının korunması: ırak’ın kara ve hava sınırlarını korumak, federal hükümetin görevidir. Bu, Kürdistan Bölgesi ve Ninovca vilayeti dahil tüm Irak’ın güvenliğini ve egemenliğini sağlar, aynı zamanda Türkiye’nin sınırlarının güvenliğini de garanti eder.”

Hazali, Arap ülkelerine de “Türkiye’nin tüm güçlerini Irak’tan hızla çekmesini talep eden ve Irak’ın egemenliğine saygı göstererek güvenliğini ve istikrarını koruyan bir karar çıkarma” çağrısında bulundu.

Irak-Türkiye Mutabakatı

15 Ağustos 2024’te Irak ve Türkiye, askeri ve güvenlik koordinasyonu ile “terörle mücadele” konularında bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

Hazali, bu anlaşmanın feshedilmesini talep ederek, “PKK’nin kendini feshetmesinden sonra, Irak hükümetinin Irak ile Türkiye arasındaki mutabakat zaptını resmi ve yasal olarak feshetmesi gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

Mutabakat kapsamında, Bağdat’ta Ortak Operasyonlar Komutanlığı’na bağlı ve Irak ile Türkiye tarafından ortak yönetilecek bir güvenlik koordinasyon merkezi kurulması öngörülüyor.

Hazali, “Bu mutabakat haksızdır ve Irak’ta siyasi ve toplumsal olarak geniş çapta reddedilmiştir, çünkü Irak’ın çıkarlarına hizmet etmez ve ülkenin egemenliğini korumaz” görüşünü savundu.

Barış ve işbirliği umudu

Hazali, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

 “Türkiye ile PKK arasındaki anlaşmanın, bölgedeki tüm halkların, özellikle onlarca yıldır hakları için mücadele eden Kürt kardeşlerimizin haklarını güvence altına alarak barışın tesisine başlangıç olmasını umuyoruz. Ayrıca, barış süreci ve Türk güçlerinin Irak’tan çekilmesi, Irak ile Türkiye arasında dostluk, karşılıklı saygı, işbirliği ve iyi komşuluk ilkelerine dayalı yakın ilişkilerin garantisi olsun. Bu ilişkiler, her iki ülkenin güvenliğini ve egemenliğini koruyacak şekilde pekiştirilmelidir.”

 

Kaynak: rudav.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER