ABD´nin Ortadoğu siyaseti, bölgeyi kilitleyip, Suriye´yi iç savaşla içinden çıkılmaz hale getirirken, Türkiye´nin Afrin´e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu da ABD´nin ezberini bozdu. ABD, PKK-PYD üzerinden Türkiye´yi sıkıştırıp, İran´a yönelik asıl operasyonunu gerçekleştirmek için yanına çekmeye çalışırken, aynı zamanda Türkiye´yi de tehdit eden bir strateji izledi.
Türkiye, bu tehdidi gördü ve önce Fırat Kalkanı sonra da Zeytin Dalı operasyonuyla alana indi. Bu iniş, ABD´nin bütün hesaplarını altüst etti ve ABD şimdi Türkiye ile anlaşmak için müzakere yolları arıyor. Bu yolu da, taşeron olarak kullandığı PKK ve PYD´yi birbirine düşürerek bulacağını sanıyor. Bunu ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli´ye söylemişti.
Bu absürt stratejiyi Türkiye ciddiye almadı ama PKK-PYD hattı ciddiye aldı ki, o çevrede bir süredir yaşanan derin tartışma su yüzüne çıktı. Önceki gün yazdığım gibi, PKK-PYD içinde bir İrancı-Amerikancı kavgası giderek sertleşiyor.
Bunun en somut göstergesi eski PYD başkanı Salih Müslüm´ün Çekya´nın başkenti Prag´da yakalanmasıydı. Müslüm, en çok itibar gördüğü AB´nin önemli başkentlerinden birinde yakalanınca ister istemez akıllara, "Acaba AB, Türkiye ile ilişkilerinde, teröre açık tavır alan yeni bir döneme mi giriyor?" sorusunu getirdi.
Ancak gerçeğin öyle olmadığı kısa süre sonra anlaşıldı. Müslüm iki gün sonra çıkartıldığı mahkemece serbest bırakıldı.
Peki, neden gözaltına alınmıştı? Ve kimlere ne mesaj verilmişti?
Doğrusu ilk başlarda bu sorulara doyurucu bir cevap bulunamadı. O günlerde, PKK´ya yakın siyasi çevrelerin ağırlıkla Müslüm´ün ellerinin kelepçelenmesi üzerinde durmaları ve ABD´nin yeni bir oyununa dikkat çekmeleri, bir süredir o çevrelerin üstünü örtmeye çalıştığı PKK-PYD içindeki İrancı-Amerikancı tartışmalarının gerçekliğine işaret ediyordu.
Onlara göre, ABD Salih Müslüm´e küçük bir ders vermişti. ABD´nin mesajınetti: "Seni istediğimiz anda tutuklar, ellerini kelepçeler ve içeri atarız..."PKK´lılar bunu "Büyük Komplo" dedikleri Öcalan´ın paketlenip teslim edilmesimeselesinden iyi biliyor. Bu noktada asıl soru, ABD´nin Müslüm´den ne istediğiydi.
Müslüm, eski PYD başkanıydı ama hâlâ hem örgütü üzerinde, hem de dünya kamuoyu nezdinde etkisi olan bir isimdi.
Ama onun asıl etkisi, Suriye örgütlenmesinde bire bir PKK´nın adamı olmasıydı.
Yani ABD´ye göre Müslüm, Cemil Bayık´a bağlı İrancı çizginin adamıydı ve PYD onun denetimindeydi. Ama ilginçtir daha çok Suriyeli Kürtlerden oluşan PYD´nin askeri kanadı YPG ve kadın örgütü YPJ´nin İran´ın değil ABD´nin kapsama alanı içinde olmasıydı.
İşte Müslüm´ün Prag´da gözaltına alınmasının nedeni de buydu. Kürtlere göre, onu gözaltına alan ABD, açık açık "Suriye´ye git, PYD´yi İran´ın etkisindençıkart" mesajı vermişti.
Bu ne kadar gerçekleşir bilinmez ama artık PKK-PYD ekseninde -buna HDP´yi de eklemek gerekiyor- İrancı-Amerikancı tartışması dalga dalga büyüyecek ve terörü devreden çıkartmadan da son bulmayacak.
Belki o zaman Kandil´in kirli ittifaklar uğruna heba ettiği yeni çözüm süreçleri devreye girer. Bu da PKK şiddetine direnecek cesareti gösterecek sivil siyasi aktörlerin ortaya çıkmasıyla mümkün.
Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz
Salih Müslüm neden yakalandı neden bırakıldı?
Mahmut Övür- 03.03.2018
Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir
Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz
HABERLER
-
Düşman İsrail, tartışma mezhep -
Aklın sürgünü: İbn Rüşd -
İmralı’dan Hürmüz’e yakın çağın sonu -
MHP'de "ajan" tartışması: İzzet Ulvi Yönter istifa etti, partililer ne dedi? -
İddia: "Rüşvet" soruşturmasında gözaltına alınan Uşak Belediye Başkanı Yalım istifa etmezse kesin ihraç istemiyle YDK'ya sevk edilecek -
Venezeula'nın devrik lideri Nicolas Maduro'dan ilk mesaj: İyiyiz, metanetliyiz, sakiniz -
BM'de kölelik karşıtı karara ABD, İsrail ve Arjantin ret oyu kullandı; Avrupa çekimser kaldı -
Taliban Valisi Şafak: İran, Müslümanların boyun eğmeyeceğini kanıtladı -
İran, ABD’nin “uçan beyni”ni vurdu -
Almanya’da bu da oldu: Çocuk istismarı davası “İsrail hassasiyeti” gerekçesiyle kapalı görüldü -
İran’ın Uzun Oyunu -
BUGÜN DEVRİK SADDAM YÖNETİMİNİN IRAK TÜRKMENLERİNE YÖNELİK KATLİAMIN OTUZ ALTINCI YILDÖNÜMÜ… -
İsrail savaşı tırmandırıyor. Rubio: Savaş 2-4 hafta daha sürer -
insan ve Özgürlük Partisi Kongreye Gidiyor -
“Netanyahu, İsrail’i yeni Sparta, garnizon devlet yapmak istiyor” -
MHP'de 'ajan' tartışması: İzzet Ulvi Yönter görevinden istifa etti -
"İran’da Stratejik Tutarsızlığın Bedeli"(*) -
Çin'den müzakere açıklaması: Bir an önce yapılmalı -
Kürt siyasi hareketinde taşlar yerinden oynuyor: “Mekanın sahipleri geliyor” -
“TCMB savaş sonrası 60 ton altın sattı”: Küresel düşüşün nedeni Türkiye mi? -
AİHM’deki Kavala davasında Türkiye’yi Boğaziçi Dekanı savundu:“Gezi ayaklanma hareketidir; hedefin gerçekleşmesi gerekli değil”


