RUSYA İDLİB´E SALDIRDI, REJİM HAREKETE GEÇTİ

Dünyanın gözü İdlib´de... Sabah saatlerinde Rus savaş uçakları 22 gün aranın ardından muhaliflerin son kalesi İdlib´e hava saldırıları düzenledi. Muhaliflere ait Suriye Gözlemevi şuana kadar 20 hedefin vurulduğunu açıkladı. Tahran´da yapılacak üçlü görüşm

RUSYA İDLİB´E SALDIRDI, REJİM HAREKETE GEÇTİ

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 22 günlük bir aranın ardından Rus savaş uçaklarının İdlib bölgesine yeniden saldırı düzenlediğini duyurdu. Rejim uçakalrı İdlib´i zaman zaman havadan vuruyor. Suriye karadan da İdlib´i topçu ateşiyle hedef alıyor. Muhaliflerin son kalesinde katliam korkusu hakim. Yüz binlerce sivilin Türkiye sınırına göç etme ihtimali endişelendiriyor. 

Şimdiye kadar Rus ve rejim uçaklarının 38 saldırı gerçekleştirdiği, 4 sivilin hayatını kaybettiği, 5 kişinin de yaralandığı öğrenildi. 

NERELER VURULDU?

Reuters´te yer alan bilgilere göre; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri Rus savaş uçaklarının 22 gün aradan sonra Suriye´nin İdlib kentine hava saldırı düzenlediğini bildirdi.

Muhaliflerden yapılan açıklamaya göre; Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi. 

Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib´in batısındaki terör örgütü HTŞ´nin bulunduğu Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama´nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.

18-09/04/boo.jpg

SURİYE ORDUSU DA VURMAYA3 BAŞLADI

Suriye ordusu da İdlib´i zaman zaman havadan vuruyor. Esad rejimine bağlı Suriye ordusu aralıklarla İdlib´i topçu ateşiyle de hedef alıyor.

RUSYA: İDLİB İRAN´DAKİ ZİRVEDE KONUŞULACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, İdlib´deki durumun Tahran´da gerçekleştirilecek zirvede ele alınacağını açıkladı.

Rusya, İran ve Türkiye, 7 Eylül´de İran´ın başkenti Tahran´da bir araya gelecek. Zirvenin ana maddesini Suriye oluştururken, Rusya 22 günün ardından bugün İdlib´i vurdu. Rusya´nın İdlib´i vurmasının ardından Kremlin´den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İdlib´deki durumun Tahran´da görüşüleceğini ifade etti. Peskov, ?İdlib´deki durum Rusya, İran, Türkiye liderlerinin Tahran´daki görüşmesinin ana maddesi olacak? dedi. İdlib´deki teröristlerin barış sürecini engellediğini ifade eden Rus sözcü, teröristlerin Rus üsleri için tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Peskov, ?Trump´ın İdlib için askeri operasyonu engelleme çağrıları sorunun çözümü için yeterli değil? açıklamasını yaptı.

Öte yandan, 3 savaş uçağının 20 hava saldırısı gerçekleştirdiği öğrenildi.

18-09/04/hal.jpg

3 MİLYON SİVİL YAŞIYOR 

Muhaliflerin son kalesi olan idlib ve çevresinde 3 milyondan fazla sivil yaşıyor. Birleşmiş Milletler İdlib´e olası bir harekatın 250 bin ile 700 bin kişiyi yerinden edebileceği uyarısında bulunuyor.

18-09/04/idl.jpg

ABD VE BATILI ÜLKELERDEN ESAD´A UYARI

ABD ve Batılı ülkeler yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı İdlib´e topyekün bir operasyon başlatmaması konusunda Esad yönetimini sık sık uyardı. Dünyanın karşı çıktığı İdlib operasyonu öncesi Türkiye de Rusya ve İran´la sivillerin zarar görmemesi için görüşmeler yürüttü. 

18-09/04/jje.jpg

TÜRKİYE SINIRDA ÖNLEMLERİNİ ARTIRMIŞTI

Suriye´de İdlib´e yönelik müdahaleye karşı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınır hattında güvenlik önlemlerini artırdı. Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İdlib´e komşu Hatay´ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor.

TRUMP´TAN İDLİB TWEETi 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump´tan Suriye ve müttefikleri Rusya ile İran´a sert bir uyarı geldi. Sosyal medya hesabı Twitter´dan Suriye ile ilgili paylaşımda bulunan Amerikalı lider, Şam yönetiminden İdlib´e "düşünmeden" saldırmamasını istedi. Moskova ve Tahran yönetimlerini de uyaran Trump, insanlık trajedisi yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.