Rus uzman: Türkiye hedefe oturtturuluyor

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt´ın Türkiye ve İran´a yönelik suçlamalarını değerlendiren Rus uzman Nadein-Rayevskiy, Türkiye´nin İran karşıtı kampanyaya dahil olmadığı için eleştirilere hedef olduğunu belirtti.

Rus uzman: Türkiye hedefe oturtturuluyor

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye ve İran´ı, Ortadoğu´nun Arap ülkelerine etkisini genişletmeye yönelik genişlemeci projeler hayata geçirmekle suçlamıştı.

Karadeniz-Hazar Bölgesi Politik ve Sosyal Araştırmaları Enstitüsü Direktörü, Rusya Bilimler Akademisi Primakov Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Ulusal Araştırmalar Enstitüsü´nün kıdemli araştırma görevlisi Viktor Nadein-Rayevskiy, Sputnik´e açıklamasında, Türkiye´nin S-400 alımı dahil bağımsız politika sergilediğini, aldığı kararların arkasında durduğunu kaydederek bu konuda şu yorumda bulundu:

?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Arap ülkelerindeki popülerliği uzun zamandır Arap yöneticileri rahatsız ediyor. Türkiye lideri, Filistin harekatına verdiği destekle sade Arap vatandaşlarının saygısını kazanmıştır. Eskiden Türkiye, ABD yanlısı politika uyguluyordu ama Filistin´e yönelik bu politikayı değiştirmişti. Erdoğan, İslam Dünyası´nın lideri olmak istiyor, en azından bu bölgede. Bu duruş, Suudi Arabistan, BAE ve Katar yöneticilerini rahatsız etmeye başladı?.

ABD´nin talimatıyla tüm Arap ülkelerinin İran´a saldırdığını söyleyen uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:

?İran, bölgedeki saldırılardan sorumlu tutuluyor, oysa gerçek saldırganların kim olduğu henüz bilinmiyor. Henüz IŞİD´in parası bitmiş değil, deneyimli savaşçıları da yeterli sayıda. Suriye ve komşu ülkelerde Amerikan karşıtı silahlı grupların faaliyet gösterdiği konusunda İran´a yöneltilen suçlamalar da asılsız. Tahran´ın Amerikalılara karşı koyma imkanı yok ama Amerikan yanlısı güçlerin bunu anlamasına at gözlükleri engel oluyor?.

Arap ülkelerinin, kendi başlarına baş edemediği için ABD´yi İran´a karşı kışkırttığını kaydeden Nadein-Rayevskiy, ?Arap ülkeler, en azından Amerikan silah satın alarak ABD´nin harcamalarını telafi edecek güçte. Türkiye, onların bu İran karşıtı kampanyasına dahil olmuyor, bu yüzden suçlanıyor? dedi.