PYD/YPG BARAJLARI ESED REJİMİNE BIRAKIYOR!

PYD/YPG´nin elindeki iki büyük barajın işletmesini Esed rejimine devredeceği, bunun karşılığında rejimin de PYD/YPG kontrolündeki bölgelere elektrik ve su vereceği bildirildi. Petrol sahaları için de görüşmelerin sürdüğü kaydedildi.

PYD/YPG BARAJLARI ESED REJİMİNE BIRAKIYOR!

PKK´nın Suriye´deki uzantısı PYD/YPG ve Beşşar Esed rejimi, bir aydır yürüttükleri müzakereleri sonuçlandırarak Suriye´nin en büyük barajı Tabka ve Fırat Nehri üzerindeki Tişrin´in işletme haklarının rejime devredilmesinde uzlaştı.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre anlaşma, rejimin barajlara ait tesislere kalıcı olarak yerleşmesini, bunun karşılığında da rejimin, PYD/YPG kontrolündeki bölgelere elektrik ve su dağıtmasını öngörüyor.

Petrol İçin de Görüşmeler Sürüyor

PYD/YPG ve rejim, Irak sınırındaki Deyrizor´da örgütün kontrolünde bulunan petrol yataklarının işletmesi için de görüşmeler yapıyor.

PYD/YPG ve rejim, 2 Haziran´da el-Ömer´den çıkartılan petrolü takas etme konusunda anlaşmaya varmıştı.

Yaklaşık 1 yıl önce Suriye´de örgütün ele geçirdiği Haseke ilindeki sahalardan çıkarılan petrolün gelirini paylaşma kararı alınmıştı.

PYD/YPG Suriye´den Besleniyor

ABD destekli PYD/YPG, Suriye´deki petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 70´ini kontrol ediyor.

Suriye topraklarının dörtte birini ele geçiren PYD/YPG, ABD´nin askerî desteğiyle ülkenin en büyük üç barajını da ele geçirmişti.

Fırat Nehri üzerindeki barajlar, ülkenin elektrik ve sulama ihtiyacının büyük kısmını karşılayabiliyor.