20 Ocak günü TSK´nın Afrin´deki 7 bölgede belirlenen toplam 153 PYD/PKK hedefini vurmasından sonra PYD saflarında bir propaganda hareketliliği yaşandı. Ama bu hareketlilik PYD açısından ?şecaat arz ederken sirkatin söyleme? kapsamına girecek görüntülere neden oldu. Çünkü propaganda videolarından biri PYD/YPG´nin dolaylı olarak çocuk savaşçı kullandığını kanıtlayan belge mahiyetindeydi. Bir kayıtta YPG mensubu olarak yansıtılan eli silahlı iki kız çocuğu ile onlara liderlik ettiği belli olan yetişkin bir kadın terörist yer alıyordu. ?Afrin´i savunmanın çok zor olduğunu?anlatan kız çocuğunun tedirginliği dikkat çekmekteydi. Söz alan diğer kız çocuğu ise bunun ilk olmadığını, daha önce de Deyrizor´da DEAŞ´a karşı savaştığını söylüyordu.
Afrin harekâtı sırasında objektiflere yansıyan görüntüler, Suriye´deki iç savaş ortamından geleceğe yönelik rol kapma savaşına girişen örgütün çocukları nasıl kullandığını bir kez daha gözler önüne serdi. Çocuk haklıydı, bu ?ilk? değil.
PYD-YPG öteden beri çocukları saflarına katıyor ve çatışmaların ön cephelerine de sürebiliyor. Defalarca belgelendi.
16 Ağustos 2013´te, Birleşmiş Milletler Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu´nun yayımladığı rapor, PYD/YPG´nin Afrin ve Haseke´de 12 yaşındaki erkek ve kız çocuklarını örgüte eleman olarak temin ettiğini kayıtlara geçmişti. Rapor, Suriye´de 14 ila 17 yaş arası erkek ve kız çocuklarının Haseke´de silahlı Kürt gruplarına katıldığı ve çocukların çoğunlukla kontrol noktalarına yerleştirildiği, bilgi ve askerî teçhizat iletmek ve eğitilmek üzere kullanıldıkları bilgisine yer verdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün 2014 tarihinde yayımladığı ?Kürt Yönetimi Altında: Suriye´de PYD´nin Ele Geçirdiği Bölgelerde Kötü Muameleler? başlıklı rapor ise ?bundan fazlası var? diyordu. Buna göre, YPG, Afrin, Kobani ve Cezire´deki kontrol noktalarında 18 yaş altı erkek ve kız çocuklarını askeri amaçları doğrultusunda kullanıyor ama bununla yetinmiyor, aynı zamanda YPG saflarında savaşmaya da zorluyordu. Raporda bu şekilde davranan YPG´nin uluslararası hukuk kurallarını çiğnemekle beraber, kendi tüzüğünü ihlal ettiği de vurgulanıyordu. İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün 59 çocuktan oluşan bir listeye sahip olduğunu ve söz konusu çocuklardan 10´unun ?15 yaşın altında? olduğunu da rapor sayesinde öğreniyorduk. Nitekim aynı kuruluş 2016 Aralık ayında Irak´ın Suriye sınırında yer alan Sincar bölgesinde PKK uzantılı grupların yerel halktan çocuk savaşçılar devşirdiğini de tespit etti.
ABD´nin Haziran 2016´da yayımladığı İnsan Ticareti Raporu´nda, PYD/YPG terör örgütünün 15 yaş altı çocuklar dahil erkek ve kız çocuklarını örgüt mensubu olarak temin etmeye, kullanmaya ve onları eğitim kamplarına götürmeye devam ettiği kaydedilmişti. Aynı rapor, Nisan 2015´te, Afrin´de terör örgütü tarafından 16 yaşında bir kız çocuğunun ailesinin itirazlarına rağmen PYD/YPG tarafından kaçırıldığı bilgisine yer veriyordu.
Kuşkusuz bunlar sadece tespit edilebilenlerdi.
PYD´Yİ MEŞRU GÖRENLER GÖZ YUMDU
Diyeceksiniz ki, ?Suriye bir bataklık ve sonuçta bütün savaşçı gruplarda çocuklar var?.
Elbette. Ama onlardan hiçbiri belirleyici küresel güçler tarafından meşru kabul edilmedi ve desteklenmedi. Dahası hiçbiri PYD´nin yaptığı gibi 5 Haziran 2014´te ?Geneva Call? adlı sivil toplum kuruluşuyla, ?bir ay içinde 18 yaş altındaki tüm savaşçıların çatışma alanlarından çekilmesini içeren? bir ?taahhüt sözleşmesi? imzalamadı.
PYD ise taahhüt etti, yapmadı. Söz verdi, tutmadı. Buna rağmen daha yakınlarda Fransa gibi bir devletten handiyse ?yargılama yetkisinin hediye edilmesi? gibi uluslararası bir payeye nail oldu. Buna rağmen ABD tarafından pohpohlandı, yardım gördü, desteklendi ve tüm dünyaya ?İşte Ortadoğu´da bizi anlayan, iyi geçinebileceğimiz, demokrat, doğaya saygılı, seküler bir aktör? diye lanse edildi.
Bununla da kalmadılar.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Şubat 2017´de Twitter hesabından Rakka operasyonunda DEAŞ´a karşı savaşacak SDG yani YPG kuvvetleri arasında savaşan çocuklara silah verilen anların fotoğrafını paylaştı. Fotoğraf tartışmalara neden olunca da, ABD Savunma Bakanlığı ?Suriye´deki gruplara destek verme şartları arasında ?savaşçıların belli bir yaşta olması´ koşulunun bulunmadığı? şeklinde ?skandal? bir açıklama yaptı.
Oysa, uluslararası insani yasalar ve ?Roma statüsü?, silahlı kuvvetlerin veya silahlı örgütlerin 15 yaşından küçükleri askere ya da örgüte almasını savaş suçu sayıyor. Ancak bugüne kadar pek çok kez kanıtlandığı gibi, önemli olan Roma statüsü değil, ABD´nin statükosu.