Tarih: 22.05.2019 09:18

Prof. Dr. Burhanettin Can

Facebook Twitter Linked-in

Giriş

Burada, 15 Temmuz 2016 ihanet hareketi askerî darbenin genel özellikleri, ele alınıp değerlendirilecektir.

 

Sosyolojik Savaş

Sosyolojik Savaş, ?sosyoloji teorilerinin savaş fenomenine uygulanarak, hedef toplumun işleyişine yöneltilen sosyolojik müdahaleleri ifade eden bir kavramdır.?(1).Sosyolojik savaşın biri içe (sosyolojik savunma) biri de dışa dönük (sosyolojik saldırı) olmak üzere iki boyutu/ekseni vardır.

Sosyolojik savaşın dışa dönük boyutu (sosyolojik saldırı), rakip/düşman toplumla ilgili olup, onun sosyolojik yapısını, sosyolojik savaşın amacına uygun olarak tamamen ya da kısmen değiştirme ve yeniden yapılandırma ile ilgilidir. Burada hedef toplumun dayanışma ve bütünleşme kapasitesini, aidiyet duygusunu zayıflatma, ortadan kaldırma, tahrif etme - dönüştürme amaçlanır. Toplumdaki farklı sosyal güçler karşı karşıya getirilir ve farklı kesimler, aktif halde kitlesel çatışmaya sokularak toplum bir kaosa sürüklenir. Ardından hedef topluma müdahale edilerek ya toplum, yeni ortak paydalar etrafında şekillendirilip yapılandırılır; ya da din, ırk ve mezhep merkezli olarak bölünerek yapılandırılır (1).

Sosyolojik savaşın içe dönük ekseni/boyutu (sosyolojik savunma)kendi toplumu ile ilgili olup, toplumun mevcut sosyolojik yapısını, sosyolojik saldırılara karşı korumak, olumsuz yönde değişmesine mani olmak, kendi toplumsal değerleri, kültür ve medeniyet kodları düzleminde daha iyiye, güzele doğru bir seyir takip etmesini sağlamakla ilgilidir. Sosyolojik savunmada amaç, toplumun dayanışma ve bütünleşme kapasitesinin ve aidiyet duygusunun korunması, geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve canlı tutulması; toplumda var olan sosyal gücün, var olan merkez etrafında bir araya getirilerek aradaki bağların daha da sağlamlaştırılması ve kuvvetlendirilmesidir.

Klasik askerî savaşlarda olduğu gibi, sosyolojik savaşın sonuçları anında görülemez. Sonuçları uzun vadede görülebilmekte; o zaman da iş işten geçmekte, ?kurbağa haşlanarak ölmüş? olmaktadır.

İnsanlık tarihi boyunca kullanılan savaş türlerini, Klasik Sıcak Savaş, Soğuk Savaş, Psikolojik Savaş, Asimetrik Savaş, Ekonomik Savaş, Politik Savaş, İç Savaş, Terör, Darbe, Gayri Nizami Harp ve Sosyolojik Savaş olarak sınıflandırmak mümkündür. Eskiden tüm savaşlar, klasik sıcak savaşın hedefine ulaşması için kullanılırken; şimdi klasik sıcak savaş dâhil tüm savaşlar, sosyolojik savaşın hedefine ulaşması için kullanılmaktadır.

 

15 Temmuz 2016 Askerî Darbe Girişiminin Temel Özellikleri:

 Şer ittifakı, Türkiye´de, başlattığı 15 Temmuz 2016 Askerî Darbe girişiminin her aşamasında psikolojik savaşa dayalı bir sosyolojik savaş yürütmüştür. 15 Temmuz 2016 Askerî Darbe girişimin temel özelliklerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın halkı meydanlara davet etmesinden sonraki evre de, ?Arap Baharının? başlangıçta yaşanan evresine benzemektedir. O nedenle 15 Temmuz 2016 İhanet Hareketi/Askerî darbe Girişimi, 11 Eylül olayı ile Arap baharı karışımı bir darbe girişimi özelliği taşımaktadır. Darbe ve karşı darbe iç içe geçmiş vaziyettedir. Ancak meydanlardaki bu şahlanış ve direniş daha şuurlu hale getirilmelidir.

Sonuç: Halkın Gücü

Bu direniş ve darbeye el koyma olayı, aynı zamanda küresel şer ittifakına karşı çıkabilecek en önemli gücün ne olduğunu ortaya çıkarmıştır. O güç, inanmış, organize olmuş, teşkilatlanmış halkın gücüdür, milletin gücüdür. Parlamento dışında siyaset yapan tüm gönüllü kuruluşların yürüttükleri mücadelede, bundan sonra yoğunlaşmaları gereken nokta, burası olmalıdır. Burada bir ?füzyon enerjisi?(Atom Çekirdeklerinin birleştirilmesi ile açığa çıkan enerji) yatmaktadır. Bu füzyon enerjisini açığa çıkarmak, hak mücadelenin emrine vermek, gönüllü kuruluşların/ hareketlerin/ cemaatlerin görevi ve sorumluluğudur.

Umran Dergisi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —