PORTO RİKO´DA İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ

Yunanistan´la benzer sorunlar yaşayan ve temerrüdün eşiğinde olan Porto Riko`ya ABD`nin Yunanistan`ı yakıştırması yapılıyor.

PORTO RİKO´DA İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ

PORTO RİKO´DA İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ

 

Dış işlerinde ABD´ye bağlı olan özerk Karayip adası Porto Riko´nun Valisi Alejandro Garcia, adanın 72 milyar dolara ulaşan kamu borcunu ödeyemeyerek, temerrüde düşeceğini bildirdi.

New York Times´a konuşan Garcia, "Borcumuz ödenebilir değil ve başka alternatif yok" ifadesini kullandı.

Garcia, ABD Kongresi´ne adanın borçlarını yeniden yapılandırmasına imkan tanıyacak yasa değişikliği için talepte bulunmayı değerlendirdiğini bildirdi.

Yaklaşık 3,6 milyon nüfusu bulunan Porto Riko´da kişi başına düşen kamu borcu ABD´nin tüm yerel hükümetlerinden daha yüksek. Ancak, iç işlerinde bağımsız olması nedeniyle diğer Amerikan eyalet ve kentlerinden farklı statüde bulunan Porto Riko´da borçların yeniden yapılandırılması imkanı da bulunmuyor.

KURTARMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Bu arada, Obama yönetimi, Porto Riko´nun içinde bulunduğu finansal krizden mali yardımla kurtarılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, kamu borçlarını ödeyemeyeceğini açıklayan Porto Riko´nun mali yardımla temerrütten kurtarılmayacağını belirterek, "Yönetimde ya da Washington´da hiç kimse Porto Riko´nun federal bir mali yardım programıyla kurtarılması niyetinde değil. Ancak, Porto Rico ve liderleriyle ciddi sorunları çözme konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Kongre´ye Porto Riko´ya iflasını açıklama imkanı tanıyacak yasa değişikliğini ele alması çağrısında bulunan Earnest, ABD Hazine Bakanlığı´nın Porto Rikolu yetkililere bu noktada tavsiyelerde bulunduğunu kaydetti.

Para birimi olarak dolar kullanan Porto Riko´da devlet tahvili fiyatları, valinin açıklamasının ardından kayda değer seviyede geriledi.

Dış işlerinde ABD´ye bağlı olan özerk adanın sadece mevcut tahvil yükümlülüklerini karşılayabilmesi için, ilgili yatırımcılara her ay 93 milyon dolar ödemesi gerekiyor.

Ancak, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası´nın bugün yayımladığı ekonomik rapor, adanın borçlarını ödeyemeyeceğini ortaya koyuyor.

Finansal krizdeki Yunanistan´la benzer sorunlar yaşayan ve temerrüdün eşiğinde olan Porto Riko´ya ABD´nin Yunanistan´ı yakıştırması yapılıyor.

Bununla birlikte, Porto Riko, ABD´nin iflas bayrağı çeken ilk yerel yönetimi olmayacak.

Michigan eyaletindeki Detroit, Kalifornia eyaletindeki Stockton ve Alabama eyaletindeki Jefferson County, ülkede daha önce iflasını açıklayan şehirler arasında yer alıyor.