Sadece bu yılın ilk dört ayında petrol ve petrole dayalı doğalgaz gibi enerji ithalatına 12 milyar dolar ödeyene Türkiye gibi ülkelere iyi haber. Petrol fiyatları haftanın son işlem günü yüzde 3,´ün üzerinde düşüş yaşadı ve 73 dolara geriledi. Daha bir ay önce petrol fiyatları 80 dolar seviyesini görmüş 2014 sonrası en yüksek seviyeye çıkmıştı.
2014 yılında 115 dolar seviyesinden başlayan sert düşüş Ocak 2015´de 50 dolara kadar sürmüş ve ardından kısa bir çıkış sonrası yeni bir düşüşle 2016 başında 30 doları görmüştü. İşte bu dip seviyesinden başlayan toparlanma son olarak bu yılın mayıs ayında 80 dolara kadar sürmüştü.
Petrol üreticisi ülkelerin kurduğu OPEC´in geçen hafta açıkladığı bilgilere göre, başlıca petrol tüketicisi olan Çin ve Hindistan´ın petrol talebinde düşüş olasılığı olduğunu öngörülmüştü. OECD ülkelerinin petrol stoklarında da düşüş olduğu ve son 5 yılın ortalamasının altında kaldığı raporda yer almıştı.
Ama petrol fiyatlarında asıl düşüş Suudi Arabistan ve Rusya´nın ham petrol üretimini artırarak yeniden küresel petrol arzının yükseleceği beklentisi ile oluştu. Bu ülkeler diğer petrol üreticisi ülkelerle anlaşarak 2017 başında arz fazlasını düşürmek için üretimlerini kısma kararı almışlardı. O tarihlerde 50 dolar seviyelerinde seyreden petrol fiyatları da, sonraki aylarda yükselişe geçerek 80 dolara kadar çıktı.
15 Haziran Cuma günü Suudi Arabistan enerji bakanı ?farklı kaynaklardan, petrol üretiminin günlük 1,8 milyon varile artırılacağına yönelik bir teklif olduğunu duydum? açıklaması sert düşüşte etkili oldu. Şu anda 1,65 milyon varil olan günlük üretiminin bu derece yüksek artırılma beklentisi fiyatlara yansımış ve sadece bir günde petrol fiyatları yüzde 3,7 düşerek 73 dolara gerilemiş oldu.
Türkiye bu yılın ilk dört ayında gerçekleştirmiş olduğu 82,5 milyar dolarlık ithalatının 12 milyar dolarını petrol ve petrole dayalı enerji ürünlerine harcamıştı. 2017 yılında ise 233,8 milyar dolarlık ithalat faturası ödeyen Türkiye bu ithalatının da 32,7 milyar dolarını petrol ve petrole dayalı (Doğalgaz gibi) ürünlere harcamış oldu.