Tarih: 06.09.2018 15:27

PARAGUAY´IN ELÇİLİK KARARI İSRAİL´İ KIZDIRDI FİLİSTİN´İ SEVİNDİRDİ

Facebook Twitter Linked-in

06. 09. 2018 Perşembe

Paraguay Dışişleri Bakanı Luis Alberto Castiglioni yaptığı açıklamada, mayıs ayında Kudüs´e taşınan İsrail´deki büyükelçiliklerinin yeniden başkent Tel Aviv´e alınacağını belirterek, "Paraguay, Ortadoğu´da geniş, adil ve kalıcı bir barış sağlamak için bölgesel diplomatik çabaların yoğunlaşmasına katkıda bulunmak istiyor." dedi.

Aynı zamanda Paraguay Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, söz konusu adımın İsrail´in Doğu Kudüs´ü işgali ve Kudüs´ü başkent ilan etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin 20 Ağustos 1980 tarihinde aldığı 478 sayılı karar gereğince ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki´nin talebi üzerine atıldığı belirtildi.

İsrail tepki gösterdi

İsrail yönetimi, Paraguay´ın İsrail´deki büyükelçiliğini Kudüs´ten Tel Aviv´e taşıyacağını açıklamasının ardından Paraguay´daki büyükelçiliğini kapatma kararı aldı. 

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Paraguay´ın büyükelçiliğini tekrar Kudüs´ten Tel Aviv´e taşıyacağını duyurmasının ardından İsrail´in Paraguay büyükelçiliğini kapatacağı ve büyükelçinin istişare için İsrail´e geri çağrılacağı belirtildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´nun dışişleri bakanlığına İsrail´in başkent Asuncion´daki büyükelçiliği kapatma talimatı verdiği belirtilerek, ?İsrail Paraguay´ın bu istisnai kararını iki ülke ilişkilerini derinden zedeleyecek tehlikeli bir adım olarak görüyor.? ifadelerine yer verildi.

Filistin Paraguay´ın kararından memnun

Filistin Devlet Başkanlığı´ndan yapılan yazılı açıklamada, Paraguay´ın bu adımının Filistin´in diplomatik çabalarının sonucu olduğu belirtilerek şunlara yer verildi:

?Bu karar, uluslararası meşruiyet kararları ile uyumludur. Bu adım Filistin diplomatik çabalarının sonucudur. Ayrıca elçiliklerin Kudüs´e taşınmasının Ortadoğu barış süreci üzerinde oluşturduğu risk ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının gerekliliğini gösteriyor.?

Açıklamada ayrıca, Paraguay´ın ?bu cesur adımı? takdir edilerek, ?Paraguay Hükümeti´nin bu cesur hareketi, tüm ülkelerin İsrail emellerine ve Amerikan yönetiminin büyükelçiliğini Kudüs´e taşıdığı zaman sözde ?Yüzyılın Anlaşması´ projesini dünyaya dayatma girişimlerine karşı bir modeldir.?

Filistin Paraguay´da büyükelçilik açıyor

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Paraguay´ın İsrail´deki büyükelçiliğini Kudüs´ten Tel Aviv´e taşıma kararı alması üzerine Paraguay´da büyükelçilik açma kararı aldı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA´ya göre, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki yaptığı yazılı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas´ın talimatı üzerine başkent Asuncion´da büyükelçilik açılacağını belirtti.

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Filistin Devleti´nin Paraguay´ın İsrail büyükelçiliğini yeniden Kudüs´ten Tel Aviv´e taşıma kararını takdir ettiğini vurgulayarak, Filistin büyükelçiliğinin "derhal" Paraguay´da açılacağını kaydetti.

Maliki açıklamasında, birçok ülkeye ?bu ilkesel duruşundan? dolayı Paraguay´da büyükelçilik açma çağrısı yaparak, Paraguay Dışişleri Bakanı Luis Alberto Castiglioni ile birlikte Filistin büyükelçiliğinin açılması için durum değerlendirmesi yapacağını ifade etti.

Paraguay, ABD ve Guatemala´nın ardından 21 Mayıs´ta Tel Aviv´deki büyükelçiliğini Kudüs´e taşımıştı.

Açılış törenine, eski Paraguay Devlet Başkanı Horacio Cartes ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da katılmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —