Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nun silahları imha etme töreni 11:25’te başlayıp 11:45’te bitti.
Silah bırakma töreninde 15 kadın ve 15 erkek toplam 30 PKK mensubu bulundu. Silah bırakan grupta Besê Hozat, Nedim Seven, Tekoşin Ozan ve Tekin Muş da yer aldı.
İlk çözüm sürecinde ne oldu?
2013’te bağımsız milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk ile BDP Batman Milletvekili Ayla Akat İmralı’ya giderek Öcalan ile görüştü. 21 Mart 2013 Nevroz’un da Öcalan’ın silahlara veda mektubu kamuoyuna deklare edildi. Yeni bir sürecin adımı atıldı. Murat Karayılan Kandil’de basın toplantısı düzenleyerek geri çekileceklerini duyurdu. 8 Mayıs’ta geri çekilmeler başladı. Türkiye sınırları içerisindeki gruplar geri çekildi. Bir grup ise Habur’dan Türkiye’ye giriş yaptı. İki yıl boyunca devam eden müzakereler 2015 yılında sona ererek çözüm süreci sona erdi.
Önceki çözüm sürecinin neden başarısız olduğuna dair konuşan Miroğlu, “Silahların gömülmemesinin en büyük sebebi Suriye sahasındaki yeni gelişmeler oldu.” dedi. Orhan Miroğlu, ilk çözüm sürecinde AK Parti’nin yaklaşımını değerlendirdi. Sürecin başındaki atmosferi şöyle anlattı: “O dönemde bu tecrübeler, bu muktesavat, AK Parti’nin Kürt toplumuyla kurduğu ilişkiler aslında büyük bir fırsat sunuyordu. Ve bu fırsatı bence AK Parti doğru biçimde değerlendirdi ve hep iddia edildiği gibi bunu herhangi bir iktidar başarısının bir parçası kılmak, Kürtlerden oy almak gibi bir kaygıyla hareket etmedi. AK Parti’nin teşhisi doğruydu.” dedi. Miroğlu, bugünkü muhalefet partileriyle DEM arasındaki ilişkilerin oldukça farklı bir yapıda olduğunu vurguladı: “Bugün ile geçmişi kıyaslayacak olursak Cumhuriyet Halk Partisi ile DEM Parti arasındaki ilişkiler çok farklı bir yerde duruyordu, siyasi ilişkiler ve münasebetler. AK Parti’nin kendi tahayyülündeki Kürt toplumuyla ilgili siyasi görüşlerinin bir neticesi olarak tezahür ediyordu.”
Kaynak medyascope.tv