PKK’nın silah bırakmasından sonra ne olacak? Ortadoğu dönüşüyor, nasıl şekilleniyor? Arap ülkeleri neden İsrail’le hızla normalleşiyor? ABD ile Şam yakınlaşması SDG’yi nasıl etkiler? Netanyahu’nun Trump’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesi ne anlama geliyor? Ortadoğu’nun dönüşümü: Hayal mi gerçek mi?
Dünya Alem programının bu haftaki bölümünde İslam Özkan’ın konuğu Nuray Mert’ti. 11 Temmuz sabah saatlerinde Irak’ın Süleymaniye kentinde 20 ila 40 PKK mensubunun silahlarını imha ederek örgütten ayrıldığını ilan etmesine ilişkin Mert, bunun beklenen bir şey olduğunu kaydetti.
Nuray Mert, 7 Ekim’le başlayan süreçte İran ve müttefiki ülkelerin yenildiğini ve yeni bir Ortadoğu ile karşı karşıya kaldığımızı söyledi. Bölgenin bundan sonra bu yeni gerçekliğe uygun biçimde şekilleneceğini belirten Mert, kısa sürede İsrail’le normalleşmeye imza atan Arap ülkeleri sayısında artış kaydedileceğini, bölgenin ABD ve İsrail’in kurguladığı senaryoya göre yeniden dizayn edileceğini ifade etti.
Mert, kısa vadeli ve aşırı güncel olaylara takılıp kalmadan tarihin içerisinden süzülüp gelen ve süreklilik arz eden olaylardan hareketle analiz yapılması gerektiğini belirti. 1. Dünya Savaşı’ndan sonraki süreç kadar olmasa da bölgede önemli değişikliler yaşandığını ve yaşanacağını ifade eden Mert, küresel sistemle bölgesel sistem arasındaki uyumsuzluklar mı giderilmeye çalışıldığını kaydetti.
Suriye’de yaşanan gelişmelere de değinen Mert, ABD-SDG ilişkilerini değerlendirme babında Şam’la ABD arasındaki yakınlaşmanın mutlaka SDG politikalarını da etkileyeceğini belirterek, gelişmelerin ABD ile Şam yönetimi arasındaki ilişkilerin derinleşerek süreceğini dile getirdi.
Netanyahu’nun Trump’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak göstermesine nasıl bakmalı, sorusuna Nuray Mert içinde yaşadığımız dünyanın her an her şeyin olmasına müsait bir dünya olduğunu belirterek bunun düşük bir ihtimal olsa da imkansız olmadığına işaret etti.
Kaynak: medyascope.tv