İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze’nin tamamının kara harekâtıyla işgalini içeren planı bugün güvenlik kabinesine sunuyor. Plan, Hamas’ın etkisiz hale getirilmesi, kalan rehinelerin kurtarılması ve bölgenin demilitarize edilmesi hedeflerine dayanıyor. Ancak bu hamle, İsrail ordusunun üst kademelerinde ciddi bir çatlağa yol açmış durumda.
Askeri kanattaki rahatsızlık
İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Eyal Zamir, plana karşı olduğu ve bu adımın hem askeri hem diplomatik anlamda geri dönülemez sonuçlar doğurabileceğini savunduğu bildiriliyor.
Netanyahu’nun Zamir’e, “ya destekle ya da istifa et” şeklinde bir ultimatom verdiği ileri sürülüyor (ynetnews).
İsrail ordusundaki bazı kıdemli komutanlar da planın askeri olarak gereksiz ve siyasi amaçlı olduğu görüşünde. Ordu içinden sızan bilgilerde, kalan Hamas unsurlarının artık stratejik tehdit oluşturmadığı, bu aşamadan sonra yapılacak tam işgalin yüksek sivil kayıplar ve diplomatik izolasyon doğuracağı ifade ediliyor.
Bir üst düzey subay Reuters’a yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullandı:
“Bu işgal Hamas’ı değil, bizi tüketir. Gazze’yi işgal etmek demek, onu sonsuza dek sırtımızda taşımak demektir.”
(reuters.com)