Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Netanyahu, 1915 olaylarına "soykırım" dedi

Ermeni diaspora medyası ile ulusal medyada yapılan açıklamalarda, Netenyahu’nun, “soykırım” konusunu kullandığını, bununla da onun Gazze’de yaptığı katliamı gözlerden kaçırmaya çalıştığı belirtiliyor.

Netanyahu, 1915 olaylarına

İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıdığını ilk kez söyledi.

Netanyahu, Patrick Bet-David'in salı günü yayımlanan podcast’inde İsrail'in 1915 olaylarını neden “soykırım” olarak tanımadığı sorusuna öncelikle şöyle yanıt verdi:

Bence tanıdık. Sanırım Knesset (İsrail Parlamentosu) bu yönde bir karar almıştı.

Ancak Knesset’ten bugüne kadar böyle bir yasa çıkmadı. Bet-David'in hiçbir İsrail başbakanının sözkonusu tarihsel olayı “soykırım” diye nitelemediğini hatırlatması üzerine Netanyahu, “Ben tanıyorum işte” dedi.

Ben-David de bunun üzerine Netanyahu'ya teşekkür etti ve dünyadaki pek çok Ermeni'nin bunun için kendisine minnettar olduğunu söyledi.

Bugüne dek ABD merkezli İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League) ve Reformist Yahudilik Birliği (Union for Reform Judaism) de dahil birçok önde gelen Yahudi grubu, Tel Aviv yönetimine 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıması için baskı yapmıştı. Ancak şimdiye dek hiçbir İsrail başbakanı doğrudan bunu tanıdığını açıklamamıştı.

Ermenistan'dan nasıl tepki geldi?

Ermeni medya kuruluşu Mediamax’ın direktörü Ara Tarevosyan, Netanyahu’nun sözlerine ilişkin kaleme aldığı yazıda, bu açıklamanın resmi bir hükmü olmadığını belirtti. Tarevosyan, ne zaman Türkiye’yle ilişkileri gerilse İsrail’in “Ermeni soykırımı” meselesini gündeme getirdiğini yazdı. Ayrıca yazıda “Gazze’de soykırım yapan Netanyahu’nun açıklaması ironik” ifadelerine de yer verildi.

Ermenistan devletine ait Armenpress de Netanyahu’nun açıklamasını haberleştirdi. Haberde, ABD'deki en büyük Ermeni lobisi Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) direktörü Aram Suren Hamparyan’ın paylaşımına dikkat çekildi. Hamparyan, Facebook’taki gönderisinde, “İsrail’in Azerbaycan’la askeri işbirliğini sonlandırmasına ve Türkiye’ye kamuoyu baskısının artırılmasına” hizmet etmediği sürece Netanyahu’nun açıklamasının Gazze savaşında kendi ihlallerini örtmekten öteye gitmeyeceğini savundu.



Anahtar Kelimeler: Netanyahu olaylarına "soykırım"

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER