NATO´dan akıl tutulması! Sadece Türkiye´den rahatsızlar..

Türkiye´nin S-400 hava savunma sistemi almasına NATO üyeliğini göstererek karşı çıkan ABD, NATO üyeleri Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya´nın Rus yapımı S-300 hava savunma sistemine sahip olmasına ise bir açıklama getiremiyor.

NATO´dan akıl tutulması! Sadece Türkiye´den rahatsızlar..

Türkiye´ye Patriot hava savunma sistemlerini satmayan ABD, çeşitli gerekçeler sunarak Türkiye´nin Rusya´dan S-400 hava savunma sistemi almasını engellemeye çalışıyor. Bunlardan biri de Türkiye´nin NATO üyeliği. Ancak Türkiye gibi NATO üyesi olan Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya da, dünyanın en güçlü orta menzilli hava savunma sistemlerinden biri kabul edilen Rus yapımı S-300´leri kullanıyor.

S-300´ler 1978´den beri kullanılıyor

Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen S-300 hava savunma sistemleri, Türkiye´nin Rusya´dan almayı planladığı S-400 sistemlerinin bir önceki versiyonu. Karadan havaya fırlatılan S-300 sistemi 1978 yılından beri kullanımda bulunuyor. Bugüne kadar aralarında Çin, Kazakistan, İran, Suriye ve Venezuela´nın bulunduğu çok sayıda ülke S-300 sistemlerini Sovyetler Birliği´nden, daha sonra da Rusya´dan satın aldı.

S-400 hava savunma sistemlerinin önceki versiyonu sayılan S-300´ler bugün bazıları NATO üyeleri olmak üzere çok sayıda ülkede bulunuyor. Bunlar arasında NATO üyesi olarak Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya dikkati çekiyor.

Haberin devamı...