NASA AY´IN YÖRÜNGESİNE İSTASYON İNŞA ETMEYİ PLANLIYOR

NASA, astronotlar için Ay´ın yörüngesinde uzay istasyonu kurmayı planlıyor.

NASA AY´IN YÖRÜNGESİNE İSTASYON İNŞA ETMEYİ PLANLIYOR

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronotlar için Ay´ın yörüngesinde uzay istasyonu kurmayı planlıyor. 

Space.com´un haberine göre, Ay Yörüngesel Platformu-Ana Kapı (Lunar Orbital Platform-Gateway) adı verilecek 55 tonluk istasyonun ilk parçasının 2022´de; robot kol, mürettebat yerleşim modülü ve hava kilidi gibi diğer parçaların da bundan hemen sonra Dünya´nın uydusunun yörüngesine gönderilmesi öngörülüyor.

İstasyonun inşasında ve Ana Kapı´yı ziyaretlerde, hala geliştirilme aşamasındaki Orion derin-uzay kapsülü ve SLS mega roketinin kullanılması bekleniyor.

2022´den bir kaç yıl sonra astronotlara ev sahipliği yapabilecek

NASA yetkilileri, Ana Kapı´nın 2022´den bir kaç yıl sonra astronotlara ev sahipliği yapmaya hazır olabileceğini vurguluyor.

Ay´ın yörüngesindeki bu ileri karakolda mürettebat için Uluslararası Uzay İstasyonu´ndaki (UUİ) kadar geniş bir alan bulunmayacak. 

Aynı anda 4 astronotu konuk edebilecek

Ana Kapı´da planlara göre yaşam alanı minimum 55 metreküp olacak, aynı anda en fazla 4 astronota ev sahipliği yapabilecek. UUİ´de bu alanın 388 metreküp olduğu belirtiliyor.

Ay´ın yörüngesine inşa edilmesi planlanan istasyonun, uydu üzerinde ve çevresinde ticari ve bilimsel araştırmalara olanak sağlaması ümit ediliyor.