Tarih: 29.07.2018 12:29

MOĞOLİSTAN´DA ´GÜLEN BAĞLANTILI´ OKULLARIN MÜDÜRÜNÜ KAÇIRMA GİRİŞİMİ

Facebook Twitter Linked-in

Moğolistan´da, Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olduğu belirtilen Empathy Okulları´nın Genel Müdürü, Türk vatandaşı Veysel Akçay, kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmak istendi. Akçay´ın Cuma günü bir uçakla yurtdışına götürülme girişiminin Moğol yetkililer tarafından engellendiği iddia edildi.

Moğolistan Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili Türk Büyükelçiliği´yle temasa geçtiğini açıkladı.

Reuters haber ajansı, yerel medya ve Akçay´ın anlatımlarına dayandırdığı haberinde, iddia edilen kaçırma girişiminin başkent Ulanbator´da yaşandığını, Akçay´ın bazı kişiler tarafından zorla havaalanına getirildiğini bildirdi.

Fransız haber ajansı AFP, Akçay´ın arkadaşları ve görgü tanıklarının aktarımlarına göre, Akçay´ın evinin önünde beş kişi tarafından zorla alınıp bir minibüse sokulduğunu belirtti.

Yetkililer uçağın kalkışına izin vermedi

Cuma günü bir Türk uçağının Cengiz Han Uluslararası Havaalanı´na indiğini belirten ajanslar, Akçay´ın da kaçırıldıktan sonra havaalanına götürüldüğünü bildirdi.

Haber ajansları, Moğol yetkililerin yaklaşık sekiz saat boyunca uçağın kalkışına izin vermediğini ve Akçay´ı bu kişilerin elinden aldığını aktardı. Reuters, Akçay için havaalanında gösteri yapıldığını uçağın yerel saatle akşam 21.15´te kalktığını belirtti.

AFP, Akçay´ın kendisini kimin kaçırdığı soruna "Bilmiyorum" cevabını verdiğini aktardı. Ajans, yaşananların ardından Akçay´ın önce polis tarafından sorgulandığını sonra hastaneye giderek sağlık kontrolünde geçirildiğini bildirdi.

Moğolistan: İddialar doğruysa egemenliğimizin ihlali anlamına gelir

Moğolistan Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, Moğolistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Battsetseg Batmunkh´un olayla ilgili Türk Büyükelçiliği´den bir diplomatla görüştüğü belirtildi.

Akçay´ı destekleyenler yaşananlardan Türkiye´yi sorumlu tutarken, Moğolistan Dışişleri Bakanlığı´nın açıklamasında ise, Türk Büyükelçiliği´nin olayda kendilerinin bir dahli olmadığını söylediği belirtildi.

Açıklamaya göre Batmunkh, Türkiye´nin ülkede bir kaçırma girişiminde bulunduğu iddiasının doğruluğu durumunda bunun "Moğolistan´ın egemenliği ve bağımsızlığının ihlali anlamına geleceğini ve ülkenin buna güçlü bir şekilde karşı çıkacağını" söyledi.

Türkiye´den açıklama gelmedi

Açıklamada, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun Moğol mevkidaşı Tsogtbaatar Damdin ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve suçlamaları reddettiği de aktarıldı. Konuyla ilgili Türkiye´den henüz bir açıklama gelmedi.

Reuters, "Empathy Okulları´nın ülkede 25 yıl önce Gülen Hareketi tarafından açıldığını" bildiriyor.

Eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Mart ayında Moğolistan´a yaptığı ziyarette, ülkede Gülen yapılanması bağlantılı okulların varlığını sürdürmesini eleştirmiş ve "Bu okulların varlığı, iki ülke arasındaki ilişkileri zehirler" açıklamasını yapmıştı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —