MACARİSTAN´DA EVSİZLİK ARTIK RESMEN SUÇ

Macaristan´da Başbakan Victor Orban hükümetinin yürürlüğe soktuğu yasayla bugünden itibaren ´kamusal alanda mutad mesken´ yasaklandı. Muhalifler ise polise evsizleri sokaktan kaldırma yetkisi veren yasayı ´zalimce´ olarak niteledi.

MACARİSTAN´DA EVSİZLİK ARTIK RESMEN SUÇ

Budapeşte parlamentosunun 20 Haziran´da kabul ettiği anayasal değişiklikle ´kamusal alanda mutad mesken´ yasaklanmış oldu. Böylece 2013 yılında  ´kamusal alanda mutad meskene´ para cezası getirilmesinin ardından bu konudaki yasa sertleştirilmiş oldu.

YERİNDEN KALDIRMA YETKİSİ 

AFP´ye bilgi veren  Macarsitan Sosyal İşler Bakanı Attila Fulop, yasanın ´tüm toplumun çıkarına hizmet ettiğini´ savunarak polisin bundan sonra sokaklarda kalan evsizleri yerinden kaldırma ve sokaklardaki kulübe ve barakaları yıkma yetkisine sahip olduğunu söyledi.

Fulop yasanın amacının ´evsiz insanların geceleri sokaklarda olmamasını ve yurttaşların engellenmeden kamusal alanı kullanmasını garanti altına almak´ olduğunu  belirtti.

EN AZ 20 BİN EVSİZ VAR

Hükümete bağlı barınaklarda yaklaşık 11 bin kişinin olduğu belirtiliyor ancak ülke genelinde evsiz insan sayısının en az 20 bin olduğu tahmin ediliyor. 

´KARAR ZALİMCE´

Hükümet evsizliğe karşı fonlandırmayı arttırdığını söylerken uluslararası örgütler ve insan hakları grupları Macar hükümetinin yeni yasasını kınadı. 

Birleşmiş Milletler´den (BM) konutlandırma uzmanı Leilani Farha ´zalimce´ olarak nitelediği yasanın ´uluslararası insan hakları ile bağdaşmadığını´ söyledi.

Farha hükümete yolladığı açık mektupta "Evsiz insanların işlediği suç ne? Sadece yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar?" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamnetosu (AP), geçen ay Macaristan´ın ´birliğin demokratik değerlerini ve hukukun üstünlüğünü sistematik olarak ihlal etmekten´ AB´deki oy haklarının elinden alınmasına yönelik karar almıştı. Ama kararın uygulanabilmesi için 28 AB üyesi ülkenin onayı gerekiyor.