Tarih: 12.01.2018 17:12

Macaristan ve Romanya arasında "bayrak" krizi

Facebook Twitter Linked-in

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Romanya´da yaşayan Macarların bayrak asması halinde idam edileceklerini ima eden Romanya Başbakanı Mihai Tudose´ye tepki gösterdi.

Szijjarto, düzenlediği basın toplantısında, ´´Romanya´nın halihazırdaki başbakanının açıklaması, bir ulusal topluluğu, onların temsilcilerini idamla tehdit etti. Bu kesinlikle kabul edilemez. Avrupa´ya, Avrupa´nın değerlerine ve 21. yüzyıla kesinlikle uygun değil.´´ ifadelerini kullandı.

Szijjarto, Macar hükümetinin Romanya´da yaşayan Macar azınlıkla ilgili karşılıklı saygıya dayanan bir iş birliği kurmak istediğini kaydetti.

Konu ile ilgili Romanya´nın Budapeşte Büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını da belirten Szijjarto, olayın açıklığa kavuşturulması için Romanya Başbakanı ve hükümetinin adım atması gerektiğini söyledi.

Romanya Başbakanı Mihai Tudose, Romanya´da yaşayan Macar azınlığın özerlik girişimlerine cevaben yaptığı açıklamada, ´´Daha önce bayrak asılmak istendiğinde de aynı cevabı vermiştim. O zaman da söylediğim gibi, eğer o bayrak rüzgarda dalgalanırsa hemen yanında yerel sorumluları da sallanacaktır.´´ ifadelerini kullanmıştı.

Macaristan, 1920 tarihli Triyanon Anlaşması ile topraklarının büyük bir bölümünü kaybetmiş ve Romanya, Ukrayna, Slovakya ve Sırbistan´da  Macar azınlık bırakmıştı.

Romanya´da yaklaşık 1 milyon Macar azınlığın yaşadığı tahmin ediliyor.

Romanya hükümeti ise Macarların özeklik ve bağımsızlık yolunu açacak adımlara karşı çıkıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —