Tarih: 12.08.2015 15:10

Lübnan´da cumhurbaşkanı yine seçilemedi

Facebook Twitter Linked-in

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, 13´üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen 27´inci oturuma sadece 34 milletvekilinin katıldığını, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 2 Eylül´e ertelendiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca ile Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hilu hala resmi adayken, resmi olarak açıklanmayan Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Mişel Avn´ın da güçlü bir aday olduğu belirtiliyor.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi´nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye´deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" seçimi zorlaştırıyor.

Lübnan´da Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman´ın görev süresi, geçen yıl 25 Mayıs´ta dolmuştu. Parlamentoda seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Ancak gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle meclis uzun süredir yeni cumhurbaşkanını seçemiyor.

Lübnan´da 1943´te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —