Kürt hareketi iktidarı mı muhalefeti mi tercih edecek?

Haftaya Bakış’ın(267.) bölümünde Kürt hareketi iktidarı mı muhalefeti mi tercih edecek? başlıklı videosunda Ruşen Çakır ve Edgar Şar PKK’nın silah bırakma kararını ve iktidarın çözüm sürecine ilişkin tutumunu değerlendirdi.

Kürt hareketi iktidarı mı muhalefeti mi tercih edecek?

Edgar Şar, “Bence Erdoğan’ın şu anda asıl istediği şey, DEM Parti grubunun Meclis’te, anayasa değişikliği ya da başka bir düzenleme ne olacaksa, buna onay vermesi. Bu noktada muhalefeti tekrar köşeye sıkıştıracak bir hamle planlıyorlar. Senin de söylediğin gibi, çözüm süreci için ilk etapta anayasal bir değişiklik gerekmiyor olabilir. Ama Kürtleri memnun edecek bazı düzenlemeler, belki vatandaşlık tanımı gibi, gündeme gelecek. Aynı pakete Erdoğan’ın da işine yarayacak maddeler eklenecek ve bu tümüyle Meclis’e sunulacak. Buradaki amaç, CHP’nin Erdoğan’a yarayacak kısmı gerekçe göstererek hayır demesini sağlamak. Böylece Kürt meselesiyle ilgili değişikliklere de hayır demiş olacaklar ve DEM Parti ile CHP’nin yolları ayrılacak. Bence böyle bir plan devrede”

Çözüm süreci ve CHP

Ruşen Çakır, “Sanki Erdoğan ve Bahçeli bu süreçte CHP’yi dışlamak istiyorlarmış gibi bir hava var. Oysa baktığımızda CHP şu anda birinci parti, ciddi bir gücü var ve Kürtlerle ilişkileri de genel olarak iyi. Bu nedenle CHP’yi dışlamak teknik olarak mümkün değil, akılcı da değil. Üstelik CHP sürece oldukça açık. Eğer CHP mesafeli ve eleştirel bir tutum alsaydı, ‘Siz karşısınız, biz bu işi aramızda hallederiz’ deme şansları olurdu. Ama CHP karşı değil. Buna rağmen CHP’yi sürece dahil etmemeye yönelik bir hayal kuruluyor gibi. Bu da oldukça ilginç bir durum.” dedi.

Edgar Şar, “CHP başından beri kategorik bir şekilde karşı çıksaydı, İYİ Parti ve Zafer Partisi gibi, o zaman orada büyük bir karşı blok oluşurdu ve Erdoğan ile Bahçeli bunu tercih etmezdi diye düşünüyorum. Bu yüzden sürecin başında CHP’nin sürece temkinli ama açık bir şekilde yaklaşmasına ikisi de teşekkür etmişti. Ancak süreç ilerledikçe başka bir tablo ortaya çıktı: CHP’nin bu sürece karşı çıkmaması, Kürtlerle ilişkisini bozmaması ve Kürt seçmenin CHP’ye yönelik ilgisinin sürmesi, CHP’yi bugün birinci parti yapan unsurlardan biri haline geldi. Eğer bu bağ zayıflasa, CHP belki de birinci parti olamayacaktı. Bu durumun, iktidar kanadının rahatsızlık duyduğu noktalardan biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü iktidarın iç politikada kurmaya çalıştığı denklemde, CHP’nin karşı kutup olması ve Kürt seçmenin muhalefetten uzaklaştırılması hedefleniyor. Ancak CHP’nin bu sürece yönelik tutumu, bu denklemin kurulmasını engelliyor.”

 

Kaynak: medyascope.tv