Tarih: 05.09.2018 22:42

KUDÜS´TE İŞGAL SÜRÜYOR: İSRAİL, YAHUDİLERE YENİ KONUTLAR İNŞA EDECEK

Facebook Twitter Linked-in

İsrail´in Kanal7 Televizyonuna göre, İsrail´e bağlı Kudüs Belediyesi´nin Planlama ve Yapı Komitesi, Yahudi yerleşimciler için Doğu Kudüs´ün Beyt Hanina mahallesinde 75 konut inşa etme kararı aldığı belirtildi.

Öte yandan İsrail devlet televizyonu ?Reşet Kan? ise, Kudüs Belediyesi´nin Planlama ve Yapı Komitesi´nin bina inşa etmek için başvuran 75 Filistinlinin de talebini onayladığını belirtti.

İsrail, 1967´de işgal ettiği Doğu Kudüs´ün Beyt Hanina mahallesinin çevresinde önce Pisgat Zeev daha sonra Neve Yakov Yahudi yerleşim birimleri inşa etmişti.

İsrail belediyesinin, işgal altındaki Doğu Kudüs´ün en canlı mahallelerinden sayılan Beyt Hanina mahallesinin içinde Yahudiler için konut inşa etme kararı alması ise dikkat çekici.

Ancak İsrail Doğu Kudüs´teki Filistinlilerin mahallelerinde Yahudi yerleşimciler için ilk defa konut inşa etmiyor.

İsrail Belediyesi daha önce de işgal altındaki Doğu Kudüs´ün Ras el-Amud ile Şeyh Cerrah mahallelerinde de Yahudiler için konut inşa etmişti.

İsrail makamları, son yıllarda işgal altındaki Doğu Kudüs´te Filistinlilere ait evleri yıkma ve bu bölgedeki Yahudi yerleşim birimlerini genişletme çalışmalarına hız vermiş durumda.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria yarım asırdır işgal altında

Doğu Kudüs ve Batı Şeria 1967´den bu yana İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İnşa ettiği duvarla bu iki bölgeyi birbirinden ayıran İsrail, Batı Şeria´da yaşayan Filistinlilerin Doğu Kudüs´e geçişini engelliyor.

İsrail, 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi´ni de Hamas´ın 2006´daki seçimleri kazanmasından bu yana abluka altında tutuyor.

İsrail´in 1967´den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria´da 131, Doğu Kudüs´te 10, Batı Şeria´nın tepelerindeki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurduğu ifade ediliyor.

Batı Şeria´daki yerleşim birimlerinde yaklaşık 500 bin, Doğu Kudüs´te 220 bin yerleşimcinin ikamet ettiği, İsrail´in Batı Şeria´daki yerleşimcilerin sayısını kısa sürede 1 milyona çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor.

Uluslararası hukukta, işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm Yahudi yerleşim birimleri gayrimeşru kabul ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —