Tarih: 27.02.2019 12:54

Korkutan Gelişme? Hindistan´da savaş uçağı düştü!

Facebook Twitter Linked-in

Hindistan´dan yapılan açıklamada Pakistan Ordusu´na ait üç savaş uçağının Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesi üzerinde uçuş yaparak hava sahasını ihlal ettiği belirtildi. Pakistan uçaklarının, Hindistan Ordusu´na ait savaş uçakları tarafından engellendiği ifade edildi. Yaşanan olay sebebiyle Keşmir´deki Srinagar Havalimanı üç saat süre ile uçuşlara kapatıldı.

PAKİSTAN DOĞRULADI

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, savaş uçaklarının Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesinde uçuş yaptığını doğruladı.

HİNDİSTAN UÇAĞI DÜŞTÜ

Hindistan Hava Kuvvetleri´ne ait bir savaş uçağının Cammu Keşmir bölgesinde düştüğü bildirildi. Kaza sebebiyle 3 kişi yaşamını yitirdi.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947´de Hindistan´dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir´i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90´ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947´de Pakistan´a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan´ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947´de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999´da da savaş çıktı.

Keşmir´in yüzde 45´i Hindistan´ın, yüzde 35´i Pakistan´ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20´sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan´da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir´e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948´den itibaren aldığı kararlarla Keşmir´in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —