KÖRFEZ ÜLKELERİ MISIRDAN SONRA TUNUSTA SİNSİ PLANLAR PEŞİNDE HEDEF; NAHDA HAREKETİ

Mursi`yi kanlı darbe ile indiren Sisi`ye para akıtan Körfez ülkelerinin Tunus için de işbaşında olduğu öne sürülüyor.

KÖRFEZ ÜLKELERİ MISIRDAN SONRA TUNUSTA SİNSİ PLANLAR PEŞİNDE HEDEF; NAHDA HAREKETİ

Mısır`da 2013`te Sisi`nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi görevden almasıyla başlayan kaos dalgasının Tunus`ta da sergilenmek istendiği ileri sürülüyor. Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi`nin bir sırdaşı” olduğunu iddia eden gazeteci Sofian Ben Farhat, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri`nin (BAE), Tunus`un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali`nin 2011`de `Arap Baharı` ile birlikte devrilmesinin ardından yapılan seçimleri kazanan ve 2011-2014 yılları arasında iktidarda kalan Nahda Hareketi`ni saf dışı bırakması yönünde Sibsi`yi ikna etmeye çalıştığını savundu.

TARTIŞMALI ZIRHLI ARAÇLAR

Middle East Eye sitesinde yer alan habere göre Farhat, Tunus`un Nessma televizyon kanalında yaptığı açıklamada, BAE yetkililerinin Sibsi`den maddi yardım teminatı karşılığında Mısır senaryosunu” tekrar etmesini istediklerini söyledi. Farhat`a göre Sibsi, 2014`te gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra iletilen talebi reddetti. BAE yöneticileri ile yakın ilişkileri olan Cumhurbaşkanı Sibsi seçim kampanyası sırasında BAE`den kendisine hediye edilen lüks zırhlı araçlar nedeniyle yabancı fon skandalıyla
gündeme gelmişti.

`TUNUS`U YOK ETME` GİRİŞİMİ

Farhat`ın iddialarını değerlendiren politikacı Anwar Gharbi, BAE`nin nüfuzunu kullanarak Tunus`u yok etme” girişimine dair raporların araştırılması için mecliste komisyon kurulmasını talep etti. Quds Press Ajansı`na konuşan Gharbi, BAE`nin Tunus`un içişlerine müdahelesi son derece tehlikelidir. Bu müdahele ülkeye ve Tunus halkına karşı açık bir saldırıyı temsil etmektedir” ifadelerini kullandı. Gharbi, Sibsi`ye karşı seçimleri kaybeden eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki`nin liderliğindeki Vatandaş Halk Hareketi partisindeki önde gelen isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

Körfez`den kanlı para

Mısır`da demokratik seçimlerle cumhurbaşkanı seçilen ilk lider olan Muhammed Mursi`nin Sisi liderliğindeki askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından ülkede meydana gelen iç karışıklık sebebiyle ekonomik buhran yaşanmıştı. Geçtiğimiz günlerde cunta mahkemesinin hakkında idam kararı verdiği Mursi`nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013 tarihinden bu yana Kahire`nin başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere petrol zengini Körfez ülkelerinden milyarlarca dolar yardım aldığı biliniyor.