?Kissinger´ın Soğuk Savaş stratejisi bugüne uygun değil?

Çin medyası, Henry Kissinger´ın ABD Başkanı Donald Trump´a yaptığı Çin önerisine yanıt vererek, ´Soğuk Savaş stratejisinin bugüne uygun olmadığını´ savundu.

?Kissinger´ın Soğuk Savaş stratejisi bugüne uygun değil?

30.7.2018 Pazartesi

Çin Komünist Partisi´nin yayın organlarından Global Times, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki görüşmeyi değerlendirdi.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger´ın Trump´a verdiği tavsiyelerle "yükselen Çin´i durdurmak için Rusya´yla yakınlaşma" stratejisi izlemesini istediği ortaya çıkmıştı.

Bu konuyla ilgili yorum yapılan yazıda, Kissinger´ın 1970´lerde ABD´yi Çin´le yakınlaştırarak Sovyetler Birliği´ni izole etme stratejisi izlediği ileri sürüldü.

Global Times, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin de Trump´a benzer tavsiyelerde bulunduğunu aktardı.

Kissinger´ın reel politik becerisinden ve "Çin´in önemini anlamasından" övgüyle söz edilen yazıda, buna karşın eski ABD´li bakanın hala Soğuk Savaş zihniyetine sahip olduğu ve o zamandan beri yaşanan değişimi göremediği öne sürüldü.

Yazıda Çin´in son 40 yılını dışarıya açılarak geçirdiği ve Çin´i izole edecek bir küresel sistem bulunmadığı savunuldu.

soL´un aktardığına göre yazıda Çin ve ABD arasındaki yüksek ekonomik bağımlılığın ve Çin´in diğer ülkelerle ilişkilerine dikkat çekilerek, Rusya´nın Çin´den uzaklaşmasının Çin´in izolasyonu anlamına gelmeyeceği vurgulandı.

Buna ek olarak Rusya´nın Çin´e karşı ağırlık merkezi oluşturmak istemeyeceği belirtildi.

Global Times, Çin´in ekonomik büyüklüğü ve uluslararası etkisi sebebiyle yeni dünya düzeninin Çin olmadan oluşturulamayacağını savundu.

Kaynak. islamianalzi.com