Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Keşmir Sorunu´na özet bir bakış?

Günümüzde, Pakistan dışında, Hindistan ve Çin toprakları arasında ?sıkışıp kalan´ Keşmir´in yaşadığı trajedi bitmek bilmiyor.

Keşmir Sorunu´na özet bir bakış?

İngiltere 1947 yılında Hindistan´dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir´i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90´ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947´de Pakistan´a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan´la birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan´ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947´de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999´da savaş çıktı.

Keşmir´in yüzde 45´i Hindistan´ın, yüzde 35´i Pakistan´ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20´sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan´da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir´e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948´den itibaren aldığı kararlarla Keşmir´in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

 



Anahtar Kelimeler: Keşmir Sorunu özet bakış

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER