KATAR´DAN DOĞU GUTA´DAKİ SALDIRILARA KINAMA

Katar, Esed rejiminin Doğu Guta´da düzenlediği saldırıların siyasi çözüm sürecini baltaladığı uyarısında bulundu

KATAR´DAN DOĞU GUTA´DAKİ SALDIRILARA KINAMA

Katar yönetimi, Esed rejiminin Doğu Guta´da düzenlediği saldırıları kınayarak, bunun siyasi çözüm sürecini baltaladığı uyarısı yaptı.

Katar Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan yazılı açıklamada, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilen Doğu Guta´ya yönelik saldırıların siyasi çözüm için sarf edilen uluslararası çabaları baltaladığı ifade edildi.

Suriye´de yaşanan krizden ancak Cenevre-1 ilkeleri ve ilgili uluslararası kararlar doğrultusunda yürütülen siyasi çözüm ile çıkılacağına vurgu yapılan açıklamada, uluslararası camiaya, "dünya güvenlik ve barışını koruma, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin Suriye´de ateşkesin sağlanmasıyla ilgili kararlarını uygulama ve Suriye halkına yönelik işlenen bu suçların durdurulması için gerekli tedbirleri alma" çağrısında bulunuldu.

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta´da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya´nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin dün, Doğu Guta´ya 4 Şubat´tan bu yana düzenlenen saldırılarda 346 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 878 sivilin yaralandığını belgelediklerini açıklamıştı.